Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted at 02. Jan '22

Zhrnutie roku 2021 - linuxový svet

Debian

Začnem Debianom a jeho stagnáciou. Neviem, čo sa deje, ale príde mi, že projektu chýba silné vedenie.

Vôbec sa nekomunikujú rozhodnutia a dôvody, stačil by mesačný alebo kvartálny súhrn. Asi by sa stačilo spýtať na IRC, ale to sa mi fakt nechce riešiť.

Webovú stránku zjednodušili a zároveň zostala rovnaká, lebo len podávali niektoré sekcie hlbšie. Ale je ešte viac neprehľadnejšia, až na hranici nepoužiteľnosti a radšej si vygooglim torrent.

Aj by som im pomohol s niečim, ale medzi projektom a mnou je veľká stena, ktorú neviem preklenúť. Neviem akí sú tam ľudia, ako budú reagovať a aké majú priority. Myslím si, že tak veľký projekt by to mal nejak komunikovať. Nemám veľa času a preto potrebujem nejaké informácie dopredu, aby som odhadol náročnosť, prekážky a či to za to vôbec stojí.

Stále je to najlepšie distro na server.

Na desktope som prešiel na OpenSUSE, lebo má podporu šifrovaného grubu a nechcel mi zmazať EFI partíciu s Windowsom. Skoro źiadne distro sa nevedelo správne nainštalovať vrátane Ubuntu.

Grafické ovládače

Stav otvorených grafických ovládačov je stále zúfalý.

Je tu Intel s obecne dobrými ovládačmi, ale má vyrába zatiaľ len integrované grafiky.

AMD zverejňuje dokumentáciu ku grafikám, avšak za posledné roky ich grafiky boli málo dostupné a mali dvojnásobnú spotrebu oproti nVidiám s podobným výkonom. A otvorené ovládače su rok a viac pozadu s podporou. Teraz sú tiež stále dostupné len high endové 6800XT a 6900XT za premrštené ceny, ale na február ohlásili aj strednú a nízku triedu. Keď som mal Radeon HD7790, bolo príjemné používať otvorené ovládače, všetko išlo dobre, aj prepínanie rozlíšenia a 3D akcelerácia.

nVidia si ide svoje a správajú sa ako čuráci. Je pekné, že do Nouveau pridávajú podporu nových modelov, ale tá je len základná 2D. Úprime ani neviem, či funguje vôbec 2D akcelerácia alebo len nastavenie správneho rozlíšenia. Inak grafika potrebuje binárny blob, ktorý je podpísaný a šifrovaný, neexistuje žiadna verejná dokumentácia a vývoj Nouveau stojí, lebo nemajú s čím pracovať. Binárne ovládače idú celkom dobre, ale mám večný problém s čiernou obrazovkou pri prepínaní sa do konzole a radšej nerobím komplikovanejšie veci. A to ma obmedzuje, ale nemám veľmi na výber.

Užívam si duopol.

Vulkan

Je fajn, že sa uchycuje Vulkan. Vyzerá ako schopné moderné API voči OpenGL. Stále do neho pridávajú rozšírenia napríklad na výpočty a začína v tom byť bordel. Na výpočty je tu tiež OpenCL.

AMD aj nVidia si idú stále svoje divné API (CUDA) alebo runtime (ROMc) na výpočty.

Podivnosti

Pár týždňov som bojoval s nestabilným jadrom na mojom hardvéri. Najprv hádzalo kernel panic na wifi karte (lebo Windows tam nastavil nejaký bordel), potom po inštalácii binárnych nvidia ovládačov systém úplne zatuhol. Potom sa to po mesiaci vyriešilo samo.

K tomu ma ešte frustrovali debilné inštalátory rôznych Linuxových distribúcií. Raz nenabootoval Grub, lebo nenašiel LVM partíciu, ktorý som si nastavil ručne - Ubuntu, Debian. Potom zas šifrovaný Grub nenašiel sám seba, Grub sa nainštaloval na iný disk, inštalácia Grubu zlyhala, ale presný dôvod inštalátor nepovedal.

Slackware

Dlho som používal Slackware, ktorý fungoval veľmo dobre. Až na ručnú inštaláciu grafických pri každej aktualizácii. Nevedel som rozchodiť DKMS a hádzalo mi to také debilné hlášky až som trieskal do stola od hnevu. Potom som sa ukľudnil a začal hľadať novú distribúciu.

openSUSE

OpenSUSE Tumbleweed funguje, som s ním spokojný. Občas im vyjde zlý release, kde mi nejde zvuk, ale je to opravené do pár hodín či dňa. Zatiaľ sa mi nerozbil systém, že nenabootoval.

Windows

Stále sa hrávam na Windowse, lebo je tam Shadow Works od nVidie, kde funguje printscreen v hrách a aj ploche. V KDE dostanem zakaždým debilný dialóg, ktorý je bežne užitočný. Nie pri hraní sa. Tiež to vie všetko nahrávať bez problémov.

Tiež hry mimo Steam proste idú.

Problémy? Neverím systému a inštalácia aktualizácií zlyháva z nevysloveného dôvodu. Jediné, čo dostanam je hex číslo so správou, že by mi to mohlo pomôcť. Keď ho vyhľadám, nájdem viacero rád, ktoré nefungujú. To nie je seriózny systém. Určite ho nebudem preinštalovávať, aby som stratil dáta. A zas nekonečné problémy s viacerými diskami a EFI. Nakoniec som to poriešil, ale aj tak…

Mozilla

Mozilla nejak divne upadá. Dostáva ročne od Googlu 300 miliónov dolárov (alebo už len 100?), stále pýta aj príspevky od ľudí.

CEO zarába milióny, spúšťajú neúspešné projekty, ktoré potom zrušia. Z nejakého dôvodu kúpili pár rokov dozadu Ghostery. Ktoré ponúka predplatné.

Tento či minulý rok prepustili veľa tech ľudí. Príde mi, že platili a platia priveľa pijavíc, ktoré chcú len teplé miesto. Môžno sa mýlim, len hádam.

Chápem, výskum a vývoj vyžaduje veľa peňazí a ešte k tomu sídlia v San Franciscu, kde sú platy úplne najvyššie. Aj tie sociálne projekty a na diverzitu niečo stoja.

Našťastie Firefox, mobilný a aj Thunderbird (horšie) a Rust sa nejak pretĺkajú. Zbavili sa MDN, išiel do komunitných rúk.

Neviem, čo sa stane ďalej.

Prekladače

Čo ma fakt mätie sú rôzne prekladače kódu ako DXVK, VKD3D, hocičo do SPIR-V, ideálne cez viac konvertorov. A zo SPIR-V zas do iného kódu ako OpenCL alebo OpenGL.

Ale páči sa mi to a má to potenciál. Keď vidím ako sú pateticky implementované výpočtové API, schopnosť preložiť kód pre iné API by mohlo pomôcť normálne využiť všetok dostupný výkon, čo je prítomný v počítači. Heterogénne výpočty ako sľubovali v 2009.

Gnome/GTK

Stále cítim odpor ku GTK 3 a 4. Nemám rád ich dizajnové guidelines a cítim nechuť pri používaní GTK 3/4 aplikácií. Okrem toho, že mimo gnome často blbnú, majú debilné hamburger menu, scrollbar, na ktorý sa občas nedá kliknúť a príliš veľké ikony s fakt divnými medzerami. Až sa na to zle pozerá. Kde je estetická hodnota?

A gnome? Absolútne mi uniká ich pomenovávanie aplikácií. Ako ich spustiť z príkazovej riadky? Ako sa volá binárka pre “‘PDF viewer”. By si to mohli aspoň nazvať unikátne a nie sa tváriť, že existuje iba GUI a iba jeden správny.

systemd

Systemd sa rozširuje zas o ďalšie služby (boot) a iste, je moderný a efektívny, ale človek sa zamýšľa, či by to nešlo inak, menej centralizovane. A niečo, čo môže použiť aj BSD alebo klony Solarisov.

Roztrieštenosť

Veľa ľudí sa sťažuje na roztrieštenosť Linuxového sveta, ale ja ho chápem. Ľudia si vytvoria svoj vlastný, neviem, hudobný prehrávač, lebo si chcú naprogramovať prehrávač. Ide o cestu, zážitok a urobiť si niečo svoje. Nemusí to byť dokonalé. Ba ani použíteľné.

Tiež prispievať do existujúcich projektov môže byť otrava alebo ťažké kvôli ľuďom, víziami a cieľami projektu, technických zvyklostí, štýlom programovania a kódiť niečo 20 hodín a potom to mať odmietnuté alebo ešte horšie, v limbu, je mrhanie časom a energiou.

Každopádne dáva zmysel propagovať hotové a stabilné celky…čo sú vlastne distribúcie a metabalíčky pre grafické prostredia. A aj komunikovať, čo treba urobiť a nejaké plány.

Wayland

Wayland je nutný pri používaní obrazoviek s rôznym DPI. Zatiaľ tam stále blbnú nejaké veci. Nejde zdieľanie obrazovky v prehliadači, občas mi tuhne celý komp. Ale obecne ide celkom stabilne, aspoň v pracovných programoch. Nehrám sa na ňom.


Zhrnul by som to do “asi fajn”.

Add Comment