Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC-BY
posted in category Technology & Dystopia / Technologies
posted at 31. Dec '21

Web3 je hovadina

Posledné týždne sa dosť písalo o Web3, čo je súhrn konceptov a technológií ako by mala vyzerať ďalšia generácia webu.

Rôzni zastánci prehlasujú, že výhodou je, že je decentralizovaný, viac demokratický, nie je pod tyraniou big tech a je založený na bločenke.

A čo je zlé? Mnoho. Vyzerá to na pokus založiť centralizovanú infraštruktúru v krypto svete. A potom si potichu ulievať percentá z transackií. A potom ešte v krypto svete je jedna základná vec, ktorá nefunguje ako má - smart kontrakty. Proste nie sú si vedomé reálneho sveta, čo obmedzuje spôsoby použitia.

Takže pre mňa je sú to len utopické predstavy, ktoré sa nenaplnia. A aby bolo jasné, Internet aj web sú stále v základe decentralizované, ale uznávam, že podporné prostriedky sú vysoko centralizované.

Niektoré koncepty sú zaujímavé ako že každá organizácia má svoju bločenku, kde spravuje financie, ale nie je šanca, aby sa to najbližšie roky dostalo do bežného používania.

Takže aby som to zhrnul, tak verím, že Web3 neuspeje, ale základné koncepty sa uchytia vo finančnej oblasti, ale možno tak za 8 rokov. Inak je to zas len ďalší unavujúci hype, kde sa ľudia tvária ako že je to nevyhnutná budúcnosť. A hodnoty ktoré prehlasujú, že zastávajú, nezodpovedajú skutočnosti. Objaví sa zas konečne nejaká technológia, z ktorej budem nadšený?

Add Comment