Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted at 03. Dec '22
last updated at 17. Dec '23

Typy sledovania autoritami

Zoznam ľudí na základe geografických súradníc

Geofence Warrant.

Týka sa to zatiaľ hlavne USA. Google poskytol informácie vláde USA o tom, kto sa v danej chvíli nachádzal na základe súradníc ohraničujúcich miesto.

https://www.wired.co.uk/article/fbi-google-geofence-warrant-january-6

Polícia si dala vypísať od Googlu zoznam zariadení, ktoré sa nachádzali pri Kapitole počas nepokojov.

Poskytovatelia informácií:

  • telekomunikační operátori (T-mobile, Vodafone)
  • operátori mobilnej platformy (Google, Apple)

Zozbierané GPS súradnice od Googlu sú presnejšie než mobilná veža od operátora.

Protiopatrenie:

  • nenosiť pri sebe mobil

Letový režim nutne nepomôže. Vybratie baterky áno (moderné smartfóny to neumožňujú). Vypnutie mobilu pravdepodobne. Stále sa špekuluje nakoľko je vypnutý. Stačí len občasný pulz na udanie polohy. Vypnutie internetu nepomôže - operačný systém si je vedomý času, zbiera polohu priebežne a nazdieľa ju v budúcnosti. Takže najbezpečnejšie je nechať mobil niekde inde pri demonštráciách, precházke počas tuhých chvíľach počas korony a podobne alebo mať naň obal, ktorý blokuje elektromagnetické vlny.

Ďalšie rizíká:

  • bezpečnostné kamery
  • kontrolné body

Hlavným problémom s týmto hľadaním je jeho jednoduchosť na prevedenie, čím sa otvára cesta k tomu, že sa to stane bežný postup policajných zložiek. Operátori v USA už predávajú polohu ľudí tretím stranám (súkromní detektívi, poisťovne).

Push notifikácie

Načo sa srať s jednotlivými aplikáciami, keď sa dá rozkázať priamo Googlu alebo Applu, aby vyklopili všetky používateľove push notifikácie?

Push notifikácie je funkcionalita, ktorá umožňuje aplikácii spať a nežrať príliš veľa energie, ale zároveň komunikovať s užívateľom notifikáciami. Vo svete Androidu sa používa Firebase, ktorý odkúpil pár rokov dozadu Google. Takže všetky tieto notifikácie, ktoré môžu obsahovať aj súkromné údaje tečú serverami Googlu alebo Applu.

Riešenie asi nie je. LineageOS bez gapps funguje, ale aplikácie, ktoré nerátajú, že systém môže byť aj bez Firebase tak spadnú. Ak aj aplikácia beží, tak treba ručne obnovovať obsah. Jediné riešenie je povoliť beh aplikácie na pozadí, vie to Telegram, Conversations a bohužiaľ o to žiada aj Skype.

Add Comment

Comments (1)

xHire
2022-11-24 10:21:44 UTC
Je to tak. Fox dělal experiment s letovým režimem u telefonu, který předtím nebyl k ničemu připojený (žádná wifi, žádná sim karta): https://invidious.fdn.fr/watch?v=S35_BfymTgE Zajímavý je i rozhovor s Edwardem Snowdenem, který se tématu dotýká: https://invidious.fdn.fr/watch?v=VFns39RXPrU