Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)copy! share!
posted at 07. Feb '21

Ťažko použiteľné programy

Jedna z vecí, ktoré mi fakt trhá žily sú programy, ktoré sa nedajú normálne používať klávesnicou. Nefungujú tam ani tak základné tlačítka ako Enter.

Napríklad Finder (správca súborov) v MacOS. Kokotina na entú. Okrem toho, že používa nejaké divné anímácie, ktoré ho robia pomalým, tak navigácia ide v podstate iba myšou. Namiesto Finderu používam na správu súborov XnView a Midnight Commander. XnView funguje normálne. Je to oldschool program, ktorý nevyzerá úplne pekne, ale je bleskový a navigovať stromom sa dá cez šípky, Enter a Backspace. Piče, ma serie tá väčšina moderných programov, ktoré sú pomalé a skurvene komplexné. Nemám celý život na používanie jedného programu. Potrebujem prepínať ideálne tak rýchlo ako to robím v hlave. Ale to nemôžem a serie ma to. Prečo? Prečo?

Tak by som si želal, aby programy prekonali istú hranicu použíteľnosti. Namiesto toho doba ide tak rýchlo (jeden by povedal, že je to súťaženie vyhrotené na nože a neschopnosť spomaliť a reflektovať nad zmyslom toho, čo robím), že sa serie na životnosť a komfort. Discord, Steam, Slack rozhodne nie sú aplikácie, ktoré by som nejak rád používal. VLC je ok, ale nesiaha komfortom na Audacious, Amarok 1.4 a Winamp a VLC mal dlho fakt jebnuté klávesové skratky, čo bol dôvod, že som ho nepoužíval.

Potom sú tú hry, ktoré su v tak patetickom stave s miliónom animácií (wtf Capcom) a bez podpory myši ako Street Fighter V. To sa dá pochopiť, lebo je to bojovka, ale Enter je namapovaný na B, späť na N. Aj to sa dá pochopiť, lebo to mapuje 6 tlačítkový ovládač na klávesnicu. Ikonky a tipy stále odkazujú na symboly z herného ovládača. Ale keď nič iné takého rázu nie je. Možno Dead or Alive, čo sa mi nechce inštalovať, kvôli technickým a mikrotransakčným veciam. Playstationu 4 som sa zbavil aj kvôli užívateľskému rozhraniu. Kto to má kurva používať pravidelne. A nechápem, prečo samoobslužné pokladne tak lagujú. Kto kurva navrhne taký displej alebo ja neviem čo, aby trvalo pol sekundy, kým sa niečo vykoná a pocit z dotýkania sa je v štýle “modlím sa, aby som trafil správny štvorec, aby sa to tlačítko naozaj stlačilo”?

Faktom je, že radšej používam programy vzniknuté dávnejšie už len preto, lebo sú rýchle. Nemusia vyzerať vyslovene pekne. Dokážem oceniť krásu, ale čo sa deje posledných 10 rokov - fajn, zjednodušilo sa, ale je proste nudné. Alebo sú tu úlety v Electrone s mega veľkými okrajmi a mrhaním miesta, lebo pri embednutom Chrome je ľahké implementovať kokotiny s pomocou HTML a CSS.

Neviem, čo sa deje v posledných rokoch, ale na to, koľko existuje technologických nadnárodných korporácií s miliardovými ziskami, ktoré to potrebujú - Samsung, LG, Sony, Olympus. Každý výrobca elektroniky, áut a neviem ešte čoho. Desiatky japonských, juhokórejských, amerických a činskych spoločností. Na to, koľko sa vkladá času a úsilia do užívateľského rozhrania, tak výsledky sú také….nepresvedčivé. Vlastne si myslím, že sa mrhá veľkými prostriedkami. Do čoho to sakra všetko ide? Ovplyvním to? Nie. Vlastne je mi to jedno, ale zámerne nekupujem veci, ktoré majú dotykovú obrazovku, teda okrem mobilu a foťáku. Väčšinou je implementácia patetická. A načo mať vec, ktorá ma bude každý raz nasierať.

A to ani nehovorím o hardvéri. Už aj mobily za 7000 Kč majú 4 gigabajty RAM a štvor až osem jadrový procesor. Už nie sme v dobe, kedy sa vykresľovalo procesorom a nebolo ani dostatok pamäte na framebuffer na vyššie rozlíšenie alebo TrueColor. Si pamäťám ako som hodil do kompu Matrox G400 s 16 MB pamäte a malo to obmedzené rozlíšenie, lebo 1024*768*8*3 / 1024 / 1024 => 18 MB. Takže už ani framebuffer by sa nezmestil do VRAM. Ale teraz? Nepredstaviteľné zdroje.

Na druhú stranu ma to motivuje…naprogramovať niečo lepšie. Užívateľské rozhrania sú žložité, ale majú istú funkciu, ktorú majú plniť. Užitočnosť je spojená aj s použiteľnosťou. Je nahovno mať koleso, ktoré je vlastne elipsa. Sa tľapkáme po pleciach v akom žijeme civilizovanom svete, ale niekedy by som radšej presťahoval niekde do paže a nemusel používať toľko vecí so zlým užívateľským rozhraním. Ak sa niekto čuduje, prečo sa stále používa IRC alebo Jabber, tak preto, lebo si kurva môžem nainštalovať (a prinajhoršom naprogramovať) akého chcem klienta. Protokol je verejne dostupný, nikto ho nemení každý mesiac a je zadarmo a má voľné použítie. Raz to môže byť aj webový klient pomalý a plný animácií, ale je to len raz a nie každý raz.

Uvedomujem si, že mnohým ľudom tieto veci nevadia. Ale mne hej. Proste mi to vadí a neviem si pomôcť. Asi preto, lebo momentálne trávim väčšinu života za počítačom a proste ja chcem vidieť krásu a užiťočnosť aj tam. V 90-tkach sa skloňoval veľmi pojem “Look & Feel”, teda ako to vyzerá a aký je z toho pocit. Teraz je to skôr v štýle - manažment povedal, že musíme tento produkt dokončiť tento rok. Nejak, hocijak. Svet softvéru nie je sranda, veci sa stávajú rýchlo zastaralými (2 roky na JavaScriptovú aplikáciu, na Railsy neviem, 8) a závislosti na iných veciach sú doslova šialené. Ale stále…máme tu dvojpanelový správca súborov, ktorý stále funguje. Máme tu navigáciu šipkami a rozumné klávesové skratky. Koncepty.

Úprimne..celkovo nakladanie s informáciami a súbormi mi príde ako z doby kamennej. A tá skurvená fragmentácia.

Add Comment