Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)copy! share!
posted at 18. Jun '20

SSD = bež alebo zomri

SSDčka sú rozhodne pokrokom voči HDD. Rýchlosť je užasná, kde sekvenčné čítanie sa zrýchlilo z 120-200MB/s pri 2,5”, resp. 3,5” na 500-2400MB/s pri SATA a NVME SSDčkach. O náhodnom čítaní ani nevravím, SSD je rýchlejšie desiatky, možno stovky krát. Zápis je rýchly tiež, aj ked to závisí od kapacity a generácie. Ako teraz na Samsungu 860 Evo 1TB ide zápis rýchlo, ale je tam tá SLC cache, takže po zapísaných 200GB údajov, sa to zastaví na pár minút. Ale ako stále dobré.

Nevýhoda je, životnosť. Je to len jedna charakteristika, ale mega dôležitá a pre mňa je to až na hranici nepoužiteľnosti. SSD v podstate núti iný životný cyklus údajov, lebo pri odpojení SSD od elektriky sa postupne stráca náboj. Vraví sa, že vydrží iba pár mesiacov, 860 Evo dalo minimálne tri mesiace, ale zas neviem koľko už bolo chýb. Flash (čo je NAND, ale ešte nie je úplne SSD kvôli chýbajúcemu fakt inteligentnému radiču….ale už sú aj také na trhu) SD karty a flash disky občas dajú aj rok, ale občas už proste nič nevidno a musím ho naformátovať odznovu.

Ale stále, pevný disk, ale aj CDčka sa dajú niekde uložiť a zabudnúť na ne a pôjdu čítať. Ako hej, HDD majú tiež problém, že vysychajú ložiská a tuhnú pri nepoužívaní lubrikanty. Ale stále mi to príde ako rozumný risk. Keď už nič iné, dá sa to dať do diskového poľa, ktoré môže byť dlhodobo odpojené.

V tomto v podstate, zároveň so všetkým dostupným cloudom a streamovaním tak trochu núti ukladať data do datacentier. Je to pohodlné a zálohované. Najbližšie roky by som očakával ešte hromadnejší odliv dát hore do cloudu.

Je dosť otrava, že si nemôžem uložiť údaje na SSD disk a zabudnúť naň. Treba každých pár mesiacov zapojiť a nechať bežať. Na druhú stranú údaje sa mi menia dosť často, takže väčšinu by som asi ani nepoužil. Ale stále, páči sa mi myšlienka mať v živote nejakú ozaj kamennú istotu.

Add Comment