Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license bootleg
posted in category Copied Stuff / Food
posted at 03. Jan '16

Sladký zlodej života - trávenie cukru

Varovanie: Toto čítaš na vlastnú zodpovednosť.

Koľko cukru v skutočnosti potrebujeme?

Biely cukor, podľa Duftyho, žiaden. Ale moderné potreby sú niečo vytvorené obchodom, reklamou, politikou. Koľko ľudí poznáte, ktorí vypijú aspon jeden 0,33 l (12 oz) soft drink denne? Ak by bol skryštalizovaný cukor z každej fľaše, bolo by ho zhruba 10 čajových lyžičiek. (Appleton, p 16) Nasyp 10 čajových lyžičiek na dno prázdnej cocacolovej fľaše a pozri sa na to. Je to veľa? V normálnej krvi, ktorej je asi 5 litrov, by mali naraz obiehať iba zhruba 2 čajové lyžičky glukózy. To znamená, že jedna coca cola zdvihne krvný cukor na pätnásobok jej normálnej hodnoty na aspoň štyri hodiny.

Teraz sa na chvíľu zastavme. Toto je jeden soft drink. Poznáte niekoho, kto vypije viac, než jeden soft drink za deň? Čo tak za hodinu? Spočítajte si to. (pozn. prekladateľa čo tak pár pollitrových kofolí za deň)

Ešte k tomu pridajte cukor z dezertov, zmrzliny, lekvárov a džemov, želatín, umelého ovocia, nápojov a sladkostí. A to sa ešte nezmieňujem o skrytom cukre v kečupe, spracovanom mäse, detskom jedle, ochucovadlách (napr. horčica, vegeta), cereáliách a väčšine iných spracovaných jedál, ktorých etikety ste mali možnosť si prečítať.

A mimochodom vedeli ste, že alkohol je tiež cukor? Tak si pridajte víno, pivo, likér. A dokonca aj tabak! Dochádza vám? Myslíte si, že poznáte niekoho s iba dvomi čajovými lyžičkami glukózy v krvi?

Vstrebávanie cukru

Najjednoduchším cukrom zo všetkých je glukóza. Prírodné aj spracované cukry sa nakoniec rozložia na glukózu, čo je jedna molekula. Glukóza je okamžite vstrebaná cez tráviaci trakt. Ide ihneď do krvi.

Glukóza je nevyhnutne potrebná na fungovanie buniek, hlavne mozgových.

Hladina glukózy v krvi je dôležitá vec. Priliš vela a staneme sa diabetickými; príliš málo a zomrieme.

Telo si vymyslelo mnoho spôsobov ako udržať hladinu glukózy v istej hranici: 90-140 miligramov na deciliter. (Guyton, p 863)

Pankreas (tiež slinivka brušná či podžalúdková žľaza) a nadobličkové žľazy spolupracujú na udržaní cukru v krvi za každých okolností. Ako krv prúdi, pankreas zacíti vysoký obsah glukózy a vypustí inzulín. Inzulín sa zbaví glukózy dvomi spôsobmi:

  • do buniek
  • uskladniť v pečeni vo forme glykogénu

Nadobličky robia opačnú vec; keď cukor v krvi je príliš nízky, pošlú hormón kortizol do pečene, aby uvoľnil časť z uloženej glugózy. Telo je potom pripravené na akciu: útok alebo útek.

Pozoruhodný systém, vyvinutý po mnoho miliónov rokov, perfektne schopný vyvážiť krvný cukor pri strave pozostávajúcej z prírodných jedál. Potom sa objavili človekom vyrobené cukry - zmes, ktorú by príroda nikdy nedokázala vyvinúť. Táto nová chemikália, ktorá dostane do krvi toľko čistej glukózy bez zvyčajnej prítomnosti vlákniny, minerálov, vitamínov a enzýmov - to bol útok na ľudskú biochémiu, ktorá sa vyvinula počas storočí. Všetky tieto vzácne zásoby živín, pre ktoré malo telo iné plány, musia byť teraz mobilizované a minuté, aby sa telo vysporiadalo so 68 kilogramami ročne nejakej látky bez živín, ktorá nie je ozajstné jedlo. Preto je tá fráza “podvýživa bohatých”.

Posledná objednávka na alkohol

Alkohol je cukor. Je to rafinovaný cukor a viac - je to skvasený cukor. Skvasený znamená spolovice strávený. V kapitole rakovina (TODO) sme videli ako sa rakovine darí v prostredí s málo alebo žiadnym kyslíkom. Preto rakovina miluje rafinovaný cukor - tým, že nie je dobre stráviteľný, cukor kvasí v tele. Čo sa týka alkoholu, ten už je skvasený, keď ho pijeme. Kvasenie sa vyskytuje v prostredí bez kyslíku.

Poznáme zdroje alkoholických nápojov:

nápoj zdroj
víno hrozno
pivo jačmeň
whisky kukurica alebo žito
gin žito a plody borievky
rum cukrová trstina
vodka pšenica

Tieto alkoholické nápoje sú skvasené cukry jednotlivých ovocí alebo zŕn. Alkohol je super rafinovaná látka. Vôjde do tela bez vitamínov, minerálov alebo enzýmov, ktoré by pomohli jej rozkladu. Produkty cukru musia pred vstúpením do krvi aspoňže prejsť cez tráviaci systém. Ale alkohol sa vstrebáva do krvi hneď cez žalúdok. Alkohol spraví okamžitý útok na všetky zásoby enzýmov, inzulínu, vitamínov a minerálov v tele, ktoré ho chce rozložiť a udržať tak jemnú hranicu pH krvi. To preto telo starne z alkoholu tak rýchlo - to preto tak veľa alkoholikov vyzerá tak staro. Chronická dehydratácia. (Viď kapitolu VodaTODO)

Všetky informácie v tejto kapitole o bielom cukre sa môžu vztiahnuť aj na alkohol. Zlé efekty na systémy tela sú oveľa horšie z alkoholu, pretože rafinácia dosiahla ešte jeden krok naviac - kvasenie - nie je potrebné žiadne trávenie pred vstrebaním.

Pamätáte si trochu reklamy, ktoré bežali pár rokov dozadu ako pitie malého pohára vína zabraňuje infarktom? Jediným úžitkom bol prírodný antioxidant pycnogenol z hrozna - mohli by ste dosiahnuť rovnakého výsledku pitím hroznovej šťavy. Ďalšie z Orwellovských geniálnych reklám, od ľudí, ktorí prišli názormi, ktoré teraz zľudoveli, ako:

  • nemali by sme jesť tuky
  • aspirín denne zabráni infarktu
  • mlieko vytvára silné kosti a zuby

Nakoputie energie? Skôr úbytok

Nezáleží, akých atlétov vidíte v televíznych reklamách pijúcich slávne soft drinky, žiadny z nich nie je taký blbý. Čo pijú na lavičke? Vodu. Ilúzia energie plynúcej z rafinovaného cukru je niečo, na čom zadávatelia reklamy zarábajú desaťročia. Ten prvotný prílev nervóznej energie je okamžite nasledovaný krízou v tele, kedy sa snaží telo dostať veci do normálu. Tieto snahy telo unavujú, cíti sa ospalé a vyčerpáva sa.

Nielen inzerenti cukru, ale mnohí lekárski “experti”, ktorí boli najatí cukrovým impériom, napísali tisícky “výskumných” článkov dokazujúcich, že cukor je prospešný a dáva ľuďom energiu. Dufty cituje príklady takéhoto zavádzania po tri storočia. A stále to trvá; príklady sa dajú násť prakticky každý mesiac v populárnych časopisoch. Musí vám dôjsť, že miliardové priemysly si môžu na svojej ceste dovoliť kúpiť zopár vedcov.

Prvotný nával energie je adrenalínový šok reagujúci na prítomnosť nejedla v systéme. Bojuj alebo uteč. Rafinovaný cukor stimuluje širokú paletu fyziologických odozví, všetky z nich sú nepotrebné, všetky z nich mrhajú energiu buniek a systémov, a všetky z nich sú nasledované stavom vyčerpania krátko po opadnutí prvotného raušu. Vtedy sa cítite hrozne a opica potrebuje ďalšiu dobrotu.

Čo rafinovaný cukor skutočne robí telu?

Výborný graf na stranách 68-72 Appletonovej knihy nám dáva rýchly prehľad. Niektoré body.

Rafinovaný cukor:

  • potlačuje imúnny systém
  • spôsobuje hyperaktivitu u detí
  • poškodenie obličiek
  • nedostatky minerálov, hlavne chrómu, medi, vápnika a horčíka
  • okysľuje krv
  • kazí zuby
  • zrýchľuje starnutie
  • poruchy trávania
  • artritídu (poškodenie kĺbov)
  • astmu
  • Candida albicans (pozn. prekladateľa zlé kvasinky ničiace telo)
  • znížený tok krvi do srdca
  • spôsobuje osteoporózu (rednutie kostí)
  • spôsobuje alergie na jedlo
  • spôsobuje ekzémy
  • aterosklerózu (upchávanie ciev)
  • tvorenie voľných radikálov
  • strata funkčnosti enzýmov
  • zväčšenie pečene a obličiek
  • krehké šľachy
  • migrény
  • krvné zrazeniny
  • depresie

Apleton odkazuje každý z týchto problémov na rôzne štúdie. Tieto symptómy sú len rôznymi prejavmi jedného hlavného mechanizmu: cukor sa nemôže stráviť. Cukor zneaktívňuje tráviace enzýmy. Ostáva v trakte, kvasí sa. Časť z toxickej masy postupne presakuje do krvného obehu, kde okysľuje krv. Telo podniká zúfalé kroky, aby si udržalo normálnu hodnotu pH krvi. Hore uvedené symptómy sú výsledky týchto snáh, príznaky ich zlyhávaní alebo tiež degenerácia tkanív, ktoré sa stali konečným miestom odpočinku pre kvasiaci sa odpad v preťaženom systéme.

Add Comment