Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted in category Technology & Dystopia / Society
posted at 01. Feb '22

Skoro všetko trvácne nakupujem online

Za posledné roky, okrem jedla, drogérie, hudobných nástrojov, riflí a drobné veci, som sa naučil všetko nakupovať online. Pri jedle mi nedáva zmysel nakupovať online, lebo pečivo, ovocie a zelenina nie je sériová výroba s kontrolou kvality. Líšia sa a kúpiť prezreté jabĺká bez chuti alebo suché pomaranče zamrzí. Okrem toho, predajne s potravinami sú všade.

Hlavné výhody sú pohodlnosť, šírka výberu a dodanie až domov alebo niekde blízko.

Obzlášť techniku nakupujem online s tým, že si to prídem vyzdvihnúť do predajne, ale teraz aj do stojanu s priehradkami, výdajného miesta kuriéra či rovno si to nechať doviesť. Ale prečo? Nie som človek, ktorý príde do nejakej predajne a chce si nechať poradiť. Iste, ešte existujú predajne s dobrou obsluhou a fantastickým výberom - domy látok. Ale to mi príde ešte ako pozostatok z komunistickej éry, kde si to ešte žije svojim životom. Moderné obchody ale majú veci skoro vždy vyrobené v Číne alebo kde a je obrovský tlak na cenu a kvalita býva uchádzajúca. Kým v detstve som bol zvyknutý kupovať v čínskych obchodoch od Vietnamcov a rôznych tržniciach a keďže som rástol a nemal zmysel pre estetiku, tak som to až tak neriešil. Ale teraz odtiaľ už oblečenie nekupujem. Nemám rád polyesterové vrchy a nikdy som si na ne nezvykol. Tiež sú vygrcané farby a niekedy je to béčkový tovar s divnými rozmerami. Elektroobchody zas majú na predajni to najpredávanejšie. Všetky druhy televízorov, nie je problém si kúpiť hriankovač…lebo čo sa dá pokaziť na hriankovači? Ale keď som chcel kúpiť tichý kuchynský robot, musel som ísť normálne cez online nakupovanie a dokonca čakať na to dva mesiace.

A potom je tu problém s výberom. Vždy hľadám to najlepšie. Koľko krát som kúpil vec len tak a potom som nebol spokojný a večne ma to sralo. Vec mi musí najprv chytiť oko, potom pozriem recenzie a potenciálne problémy. Ale aj tak pozriem všetky ostatné dostupné veci, či náhodou nie je ešte niečo lepšie. Skoro nikdy nie je. Obzvlášť pri technike donekonečna pozerám parametry, ujasňujem si, čo vlastne chcem a porovnávam. Povedal by som, že to často nie je o kvalite, ale je. Drahšia technika proste funguje s menej problémami. Pokým to nie je predražený šunt. No, takže mám kľud a môžem stráviť tri týždne vyberaním veci.

Ešte považujem za ťažké nakupovať online oblečenie. Lebo ak netrafím, tak je mi nepríjemné ten balík zas zabaliť a poslať to späť. Ale stačí byť verný pár značkám a tie väčšinou rozmery a strih nemenia. S voľnými alebo naťahovacími vecami nie je až taký problém. Aby sadli presne, to je extrémne ťažké aj s odmeraním krajčírskym pásmom. Je ľahšie nakráčať do predajne a niečo poskúsať. Obecne nohavice kupujem osobne a tričká, mikiny a vlnené veci aj online.

Takže zhrnul by som to, že aby som kúpil kvalitnú vec alebo vec podľa chuti, nemusím zakaždým cestovať do špecializovaného obchodu, ale len raz (oblečenie, botasky). Sú prípady, keď treba ísť vždy (audiofilské veci - ja som tam ešte nedospel, som len na strednej úrovni, kde sa spolieham na recenzie na YouTube). Iné veci ako techniku podľa recenzií na internete. Často kvalitnejšie veci ani nie sú skladom na predajni, takže by to bolo aj tak treba najprv objednať. A potom je tu estetika a dizajn - naozaj široký výber je len online. Prípadne také veci sa dajú kúpiť v obchodoch, ktoré idú mimo moju realitu a zvykli nemať ani webovú stránku a v živote by som ich nenašiel. Obzvlášť v novom alebo veľkom meste.

Add Comment