Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted in category Technology & Dystopia / Society
posted at 07. May '22

Rusko-ukrajinský konflikt (poznámky)

Je čas spísať nejaké poznámky k rusko-ukrajinskému konfliktu, lebo sa objavujú dosť zaujímavé veci. Veľa vecí je klasicky zjednodušených a nepresných a cieľom je skôr zdokumentovať zaujímavosti, udalosti a ekonomickú a spoločenskú situáciu, než si vybrať správnu stranu.

Proruské názory

Názory, ktoré sa objavujú v komentároch na 9gag.com a proruských serveroch. V prípade 9gagu sa dá nájsť veľa prípadov proruských botov (rusbot), teda ľudí, ktorí sú platení vládou, aby rozsievali buď spochybňujúce komentáre alebo vlastný naratív na dané udalosti. Tie účty bývajú staré 1-50 dní, často nemajú avatar alebo nejaký shitný, nemajú žiadnu inú históriu. Potom sú ľudia, často Rusi a Srbi (ktorí sú zahorknutí z bombardovania) a zopár iných, ktorí sú reálni ľudia, ale často sú valcovaní “západom”. Prejavujú sa čoraz menej, ale záleží čo začne horieť alebo sa potopí.

Najčastejšie názory opakované do zblbnutia, často pôsobia glorifikáciou, ale zároveň strašením z Ruska:

  • Rusko nikdy nezaútočí na Ukrajinu, len západ provokuje (ešte pred vojnou)
  • sankcie sú neefektívne, lebo Rusko má sebestačné poľnohospodárstvo/sebestačný priemysel [a čo s tým urobí západ a Rusko z toho vyjde úplne najsilnejšie ako kedy bolo]
  • sankcie ovplyvnia obyčajného ruského človeka [a ten ešte viac prikloní k Putinovi, keď si nebude môcť nakúpiť v Ikei], ale inak nebudú mať vplyv na “vládnucu vrstvu” (alebo sa ľudia nebudú smiať na tom, aký je kapitalistický západ blbý - stále sa objavuje výrok, že kapitalista ti predá lano na ktorom ho obesíš)
  • Putin [je múdry] a vie, čo robí [preto mu bezvýhradne veríme]
  • konflikt len predlžuje dĺžku konfliktu a počet mŕtvych [proste nechajte Putina si tam robiť svoje veci]
  • Putin múdro zničil americké biolaboratóriá na území Ukrajiny, kde sa vyrábali nové infekčné vírusy [o zvyšok nemá vôbec záujem]
  • Putin nemá záujem o Ukrajinu [ale zároveň schvaľujú, aby si Rusko nechalo Donbas a Krym alebo dokonca celé južné pobrežie vrátane Odesy]
  • názory, že západ/Poľsko/USA chce ovládať nejaké územia kvoli obchodným trasám (toto som úplne nepochopil)
  • západ zlý, lebo USA zbombardovalo Srbsko, nerieši Jemen, kde sa už asi 7 rokov zabíjajú ľudia v občianskej vojne či zničená Sýria
  • zdegenerovaný západ - LGBTQ+ si príliš vyskakuje; prijímanie migrantov, ktorí si vytvárajú getá a prejde im zabíjanie a znásilňovanie žien úplne beztrestne; BLM, kde čierni obyvatelia USA vypaľovali obchody a vlastne doteraz môžu v Kalifornii kradnúť v obchode len tak, kým je hodnota do $950
  • Ukrajinci tyranizujú ruskú menšinu (ukazuje sa, že tá nenávisť je obojstranná a rozsah je ťažko potvrdiť)
  • [aj ked Ukrajinci sú v totálnej vojne,] Rusi fakt chcú vyhrať a nebudú sa báť použiť atómové zbrane [a môže za to západ, že ich k tomu donútil]
  • Ukrajinci nemôžu vyhrať [a preto by sa radšej mali vzdať čo najskôr]
  • ukrajinská armáda je mŕtva a teraz už len prebieha čistenie (to sa objavilo uz asi v troch vlnách)
  • Rusko mocné, my [Slovensko] nemáme šancu
  • nacisti, Azovský batalión, všetci zlí (toto fakt dookola)
  • Rusko muselo zaútočiť, lebo USA a západ chcú Rusko rozparcelovať

Proruská propaganda

Ruská propaganda je založená na pokrucovaní reality, polopravdách či klamstvách, ktoré sa každý týždeň mierne menia, ale vždy je tam zrnko pravdy, aby to vyvolalo buď mentálnu paralýzu alebo pochybnosť.

Niečo ako “denacifikujeme a demilitarizujeme Ukrajinu”, “to nie je vojna, ale špeciálna operácia”, “nie, na Kryme tí neoznačení vojaci nie sú naši”, “no, vlastne sú” [a čo už teraz s tým urobíte?].

A podrývaní - relatívne nenápadne prezentujú západ a západné hodnoty ako vonkajšieho nepriateľa a proste na rt.com sa tvária ako vážne spravodajstvo, ale občas tam hodia článok ako to či ono (niečo zo sekcie zdegenerovaného západu).

A vyhrozovaní - vždy sa nájde dôvod na zastrašovanie, zastrašujú aj jednotlivé štáty aj celkovo. Taký zvyk je čo týždeň hroziť použitím atómových zbraní. A hovoriť, že vaše akcie budú mať následky.

Celkovo kritizujú to (a vyplakávajú a príde im to nefér), že západ sa nejak zomkol a začal posielať zbrane Ukrajine, lebo im tak nejak došlo, že keď posledných 15 rokov donekonečna ustupovali, neriešili mnoho vecí, tak sú [Európsky blok] vnímaní ako slabí, rozhádaní a zdegenerovaní. Myslím, že Rusi rátali s tým, že sa EÚ bude len pozerať a nakoniec sa rozhodnú to neriešiť, pravdepodobne to len odsúdia ako zvyčajne, prihodia nejakú sankciu a budú sa venovať tomu, čo bežne robia, nech je to čokoľvek.

Keď ich niekto kritizuje za tieto bláboly, tak robia zo seba obete.

Tiež mi príde, že vôbec nedávajú spravodajstvo a pôsobí ešte menej vierohodne než západný mainstream.

Ukrajinská propaganda

Nenapadajú ma vyslovene proukrajinské názory, ktoré by nejak veľmi vybočovali a niekto ich dookola opakoval. Skôr sa používa akási nepísaná optimistická nálada. Ako Ukrajina vyhráva, videá čo zajali alebo zostrelili a tak (bez mŕtvol). Ako Rusi ničia a ako sa zle správajú.

Zelenský ako prezident hrá na sympatickú nôtu, komunikuje so svetom a priamo oslovuje rôznych predstaviteľov vlád po svete. Snaží sa udržať vysokú morálku. Občas sa objaví Kličko, starosta Kyjeva, slávny boxer ako nie je nadšený z ničenia, čo tam porobili Rusi.

Prozápadná propaganda

Tá sa v podstate pohybuje okolo “Amerika chráni hrdinný ukrajinský ľud”. Obecne prozápadná propaganda je skôr založená na zahmlievaní skutočností a vyhýbaniu sa skutočne odpovedať na otázky.

Klasika je, že sa prezentuje ako sú západ a EÚ bezchybné a ak máš k tomu nejakú kritiku, tak si proste vidlák a nerozumieš, čo sa snažia urobiť. Od začiatku korony v 2020 to zosilnelo až príliš.

Osobne si myslím, že tie biolaboratóriá tam boli. Však je to normálny outsourcing do mega lacnej zeme a ďaleko od vlastného územia. Však Američania si skoro celú vyrobu presunuli do Číny, lebo to bolo a stále je mega lacné. Vyrobiť botasky za $1 (aj materiál aj práca) a predať ich v USA za $100, v chudobnejších krajinách za $40 je zisk ako prasa.

Potom je tu fakt, že obranný rozpočet USA je 1 trilón dolárov na rok a rozpočty sa musia minúť (inak ho znížia) a celkovo je vojenský priemysel veľmi mocná mašinéria. Minulý rok sa stiahli z Afganistanu a rozhodne majú teraz vyrobné kapacity aj ľudské zdroje na nový konflikt. Zatiaľ od začiatku vojny NATO/USA nepôsobia na území Ukrajiny (no, oficiálne), ale posiela sa tam kopa zbraní a iného materiálu. Kto to zaplatí? Viac strán - americkí daňoví poplatníci, darcovia a ide to ako pôžička, nie dar, takže budúca Ukrajina. Daruje sa iba humanitárna pomoc. Kanada to tiež tak urobila.

Tiež každoročne (registrujem posledné 4 roky či koľko) na Ukrajine pri hraniciach prebiehali vojenské cvičenia NATO “na pozvanie Ukrajiny”, keďže Ukrajina nie je v NATO a celkovo USA má k Rusku taký divný vzťah - buď sa im vysmievajú a zosmiešňujú, prezývajú na fórach ako “ruskies” namiesto “russians” a pozerajú na nich zvrchu alebo dráždia.

Potom sú tu západné ťažobné nadnárodné korporácie, ktoré sa fakt neserú a hrajú veľmi drsne. Moc ropnej lobby všetci poznáme. A však aká dráma bola, keď nejaká kanadská spoločnosť mala ťažiť urán v Jahodnej pri Košiciach. Keďže sme len relatívne chudobná krajina, ale západná, tak urobili fakt masívnu kampaň, kde zahmlievali skutočnosti o dopade ťažby. Ja si pamätám hlavne kampaň Greenpeace, kde nakoniec z toho vypadlo, že koncentrácia uránu je tak malá, že by sa to spracovávalo spôsobom, ktorý by do okolia asi 30km uvoľňoval rádioaktívny prach (asi niečo v štýle, keď uhoľný prach zabíja soby a ľudí na Sibíri).

Týmto si to u mňa posrali a takéto veci sa robia na Sibíri, Norilsku a, bohužiaľ v mnohých krajinách tretieho sveta. Neviem, prečo si nemôžeme udržiavať naozaj peknú krajinu a nespôsobovať environmentálne katastrofy či rovno zanechávať mesačnú krajinu a netlačiť na výskum lepších materiálov a technológií. A toto sa netýka len západu.

A ešte finančná situácia - od 2008 sa postupne a podstatne navyšoval počet dolárov (aj eur) v obehu (kvantitatívne uvoľnovanie). USA núti, aby obchody prebiehali v dolároch, obzvlášť obchody s ropou (preto sa volá petrodolár), čo udržuje menu silnú a dáva nechutne veľkú ekonomickú moc asi tak nad celým svetom, keďže z ropy alebo s ropou sa vyrába asi tak všetko. Dôvod na zvyšovanie bol klasicky “stimulácia ekonomiky a podnecovanie k nákupom”. Ale behom epidémie korony od 2020-začiatok 2022 sa navýšil objem dolárov o 25% a vyzerá, že to fakt prepískli. Od 2022 podstatne narástli ceny všetkého (tak o 20-30%). Spolu s extrémne veľkým dlhom USA vyzerá, že pomaly nastáva deň zúčtovania pre dolár.

Tie vojny - Srbsko - beriem, že je to dávno a bola iná doba, ale asi mali Srbsku nechať Kosovo a netlačiť sa tam. Jemen - náboženské a etnické vojny v jednom. Dnes to vyzerá, že islám je výbojný a nielenže (obecne) neznášajú všetko neislámske, ale ani sa rôzne odnože navzájom. A Sýria je dosť drsný konflikt, kde sa zas nasypala kopa islamských milícií a na chvíľu sa im tam a časti Iraku podarilo vytvoriť islamský štát (ktorý platili Saudi) a ktorý svojim pristupom k životu iných pôsobil ako Mordor. Zakročilo tam aj Rusko aj USA a aj Turecko.

Zdegenerovaný západ - svet sa mení a myslím, že každá podstatná zmena sa prejavuje násilne a nemyslím, že je to zle. To, že sa to rieši tak vyhýbavo-drsným spôsobom a cez cancel culture nie je optimálne, ale tie vlny musia nejak prejsť. Nie je to ideálne, ale po fórach mnoho Rusov (ale aj iných ľudí, detí?) označuje všetky nevhodné postoje ako mentálnu chorobu, ktorú treba liečiť. Takže sa dostávame kdesi do začiatku 20. storočia. Napriek cancel culture, nútenej osvete a kvótam, stále môže človek poslať LGBTQ+ do riti a relatívne sa mu nič nestane. Pokým nerobí pre západnú korporáciu a nepoužíva nevhodné slová. Nevravím, že netreba nastaviť nejaké hranice, kedy LGBTQ+ už začne byť otravné a invazívne ako zúčastňovanie bývalých mužov v ženských športových disciplínach, ale inak treba viesť dialóg. Asi väčšina ľudí nechce, aby nám drtil gule patriarchát, ženy boli zosmiešňované, keď sa ozvú a byť majetkom a muži by mali byť tam, kde im to systém určí a byť ticho. A príliš vyskajujúci ľudia by zmizli alebo boli poslaní niekam ďaleko.

Európa je medzi dvomi kameňmi - závislá od USA, aj od Ruska. Od Ruska kvôli plynu, rope, nestastným surovinám a proste spoločnej feudálnej histórie a od USA kvôli oslobodeniu po druhej svetovej, pocitu viny za nacizmus (Nemecko), pôžičke na povojnovú obnovu západnej Európy a ekonomickému previazaniu. USA sa už aspoň posledných 5 rokov snažia silou mocou odstrihnúť Európu od ruských zdrojov a chcú predávať všetko oni. Dookola sa riešili nejake ropné terminály, bridlicový plyn, ropa vyťažená frakovaním v USA a Kanade a dokonca nemajú Američania problém kúpiť ropu od Rusov a s províziou ju predať Európe. Prečo? Predajú vlastné veci, zisk a zároveň udržia petrodolár. Od Ruska sa kupuje v eurách (a bude sa v rubľoch).

Slovensko je spolovice proruské a spolovice prozápadné. Prečo? Lebo západ nedodal to, čo nasľuboval a len v podstate ovládol celú ekonomiku a trh Slovenska. Žiadne Švajčiarsko sa nedeje, len nekonečná práca v nadnárodných firmách alebo ich subdodávateľoch. Bývaš na zlom mieste? Bum, minimálna mzda. Veľa štastia prežiť z 520 eur. Faktom je, že všetky tie reči o zlej produktivite postsovietskych republík, slobodnej ruke trhu a férovej súťaže sa ukázali ako kecy. Firmy sa certifikovali, takže procesy sú nastavené rovnako. Veľké priemyselné areály rozdrobili alebo spustli, oveľa viac ľudí musí dochádzať za prácou do iných miest alebo rovno zahraničia. Slovenská vláda, ale aj Európska únia to považuje za výsledok hybridnej vojny zo strany Ruska, ale to je len 30 rokov práce so spornými výsledkami a prevláda silné rozčarovanie a každému je jasné, kam to smeruje a rozhodne to nie je prosperita, ale úplná banánová republika. Nevravím, že si za to nemôžeme sčasti sami.

Západná propaganda začína tlačiť to, že neexistuje nejaký názor, že pravda je niekde medzi a že ak zastávaš taký názor, tak si len zmanipulovaný ruskou hybridnou vojnou a si vlastne proruský otrok. Ako je rozdiel byť paralyzovaný ruskou propagandou a vidieť veci z viacerých smerov. Coraz viac ľudí chce lepší život.

Rôzne zaujímavosti

Dosť desivé je rozšírené používanie dronov a DJI sa normálne musel ohradiť, že ich drony (Mavic) nie sú určené na použitie vo vojenských konfliktoch a zastavili predaj v Ukrajine a Rusku. Komerčné samozrejme neunesú bomby, ale sú ideálne na prieskum a určovanie cieľov. Ako UAV a drony sa už používali doteraz, ale hlavne pri asymetrických konfliktoch, keď sa bombili teroristi v Pakistane. Potom sa v 2020 osvedčili drony izraelskej výroby pri Arménsko-Azerbajdžanskej vojne. Ukrajina zas používa turecké UAV.

EÚ zmrazilo ruské aktíva (okrem jácht a nehnuteľností aj účty ruských bánk v európskych bankách, údajne platby za plyn) v EÚ a západ uvalil drsné sakcie, zopár bánk bolo vykopnutých zo SWIFTU (ale zďaleka nie všetky) a obecne je problém platiť do Ruska a Ukrajiny. Rusko zas prinútilo svojich obyvateľov, aby zmenili 80% zahraničných mien na účtoch na ruble a zobrali im to. Teraz zas vyžadujú, aby platby za plyn boli v rubľoch a nie eurách.

Veľa západných, hlavne amerických spoločností odišlo z Ruska. Aj keď neboli nútení nejakým zákonom, spoločenský tlak, lebo ruská agresia je zlá, ale aj problém s platbami. Ja by som sa bál aj iných vecí ako priemyselnej špionáže a hackovaniu, lebo Putin označil veľa západných krajín za nepriateľské. Lepšie je pre Intel tam všetko uzavrieť než kontrolovať všetko päťnásobne. Je blbé, že veľa ľudí zostane bez práce.

Putin schválil softvérové pirátstvo ako legálne, ak neexistujú alternatívy k programom, ktoré sa už nedajú kúpiť. A myslím, že aj pirátstvo filmov a médií. Reálne v Rusku bolo pirátstvo šialené a Steam dával pre nich o dosť nižšie ceny rovnako ako pre Brazíliu, ale vzhľadom na počet obyvateľov sa aj tam dalo niečo zarobiť.

Keďže Intel aj AMD prestalo dodávať do Ruska čipy, datacentrá sa časom začnú rozpadať. Keby vedeli, čo sa stane, zásobili by sa ako čínske spoločnosti na dva roky rôznymi čipami potom, čo to schytal Huawei. Rusko má nejaké procesory, ale sú slabé. Baikal sú MIPSy a ARMy a Elbrus VLIW a s prekladaním do x86. Výkon bude okej na kancelárske použitie, ale datacentrá majú desaťtisíce procesorov, kde musí byť rozumná spotreba (napríklad sa oplatilo prejsť na o 20% úspornejšie Ryzeny pri rovnakom výkone), je tam ekosystém aj iných vecí ako pamäte, úložisko, sieťové prvky a samozrejme softvér. Na ARMe sa dajú púšťať veci, ale vyskytujú sa s tým problémy a Baikal vyzerá skor ako mobilné SoC, nie serverový čip s virtualizáciou, veľa I/O a PCIee linkami a podobne. Majú väčšiu šancu s nejakými čínskymi procesormi, ktoré sú tiež zatiaľ dosť pozadu. Ale naozaj nemôžu používať dvoj až trojnásobne slabšie procesory so zlou kompatibilitou.

Rusko odkúpilo (reálne prinútilo predať za mega lacno) budovy západných spoločností, ktoré odišli ako Ikea a McDonalds. Z pohľadu efektívnosti to dáva zmysel, nebude to roky strašiť a rozpadať sa a kým je to v dobrom stave, dá sa to využiť.

Samotní vojaci, ale aj ruská armáda kradnú, ukradli napríklad 37 traktorov John Deere a odviezli do Čečenska. Potom boli prípady ako ukradli iPhony, práčky a záchody (?).

Rusko prebralo písmeno Z (začiatok mája 2022), čo pôvodne znamenalo označenie útočnej skupiny na Charkov, ako symbol vojny. Používať Z na západe je ošemetné a vyjadruje schvaľovanie a podporu ruskej strany. Iba Z so šípkami okolo na fľaši je v poriadku, lebo to značí “zálohované”. Ruský DOTA 2 tím Virtus.pro bol nedávno (29.4. 2022) vyhodený z turnaja v Štokholme, keď jeden hráč nakreslil behom prestávky na mapu Z a jeho spoluhráči to rýchlo zakreslili. Ťažko povedať, či podporuje vojnu alebo chcel pôsobiť edgy a vysierať. Ďalší deň bol z tímu vylúčený.

Rusko sa tak zúfalo snaží vykresliť neonacistov ako strašne zlých, že FSB nedávno odhalila plán teroristickej skupiny na zabitie slávnej ruskej televíznej osobnosti a v “dôkazoch” boli okrem ukrajinských pasov, vlajky s hákovým krížom a iných vecí aj tri kusy hry The Sims 3 (nenásilná hra, kde sa similuje bežný život), zrejme namiesto SIM kariet. Ako vážne? Niet nad nastrčené dôkazy.

Aj keď sa Rusi vyplakávali, že zahraničných bojovníkov nebudú brať ako regulérnu armádu s právami a budú z toho vyvodené dôsledky, Ukrajina vytvorila pre nich zahraničnú légiu a môžu sa zapojiť do bojov a majú práva podľa ženevských konvencií. Má to byť teraz okolo 20 000 ľudí.

Propaganda Ruska a Číny voči vlastným ľudom je úplne iná, než do vonku. Anglické stránky sa tvária ako vážne spravodajstvo a snaží sa sčasti informovať, sčasti si prihrievať polievočku, ohradzovať sa a skryto vyhrozovať, ale ruské správny masírujú ľudí, že západ zlý a môže za všetko zlé. V Číne prebieha niečo podobné, akurát majú ešte The Great Firewall a uzatvárajú sa ešte väčším tempom a odchádza odtiaľ teraz mnoho cudzincov.

Najskeptickejšie štáty v Európe sú Srbsko a Maďarsko. Srbsko, lebo sú ešte zatrpknutí z vojny pri rozpade Juhoslávie a straty Kosova, Maďarsko asi kvôli územným nárokom, kde sa stále nezmierili s rozpadom Uhorského kráľovstva a straty väčšiny územia a stratili aj územie, ktoré teraz patrí Ukrajine. Dokonca Maďarská vláda sa nechala nahackovať Rusmi a vedia, že majú prístup k ich systémom a berú si tajné informácie z EÚ a neriešia to. Za to dostali podozrivo lacný plyn z Ruska.

Veľa ľudí je zmätených z toho, že Európa si vybrala stranu a proste nehrá na všetky strany ako zvyčajne.

Z nejakého dôvodu si ruská armáda vykopala zákopy okolo černobyľskej elektrárne v rádioaktívnej pôde. Rusi ostreľovali administratívnu budovu v Záporožskej atómovej elektrárni odkiaľ po nich strieľali. Keď ju ovládli, tak k sa personálu správali dosť zle.

Putin poslal do riti svoju západnú piatu kolónu a okolo 200k Rusov odišlo do Fínska, Gruzínska a Turecka. To bolo už asi začiatkom apríla. Konflikt je zakázané nazývať vojnou a prostestovanie je potierané vážnymi trestami a policajnou brutalitou. Prvý krát väzenie na týždeň, druhý na 15 rokov.

Islamské krajiny (Al Jazeera) zachovávajú istý odstup od oboch strán. Nedávno si uvedomili (tuším Saudi), že USA ich ekonomicky vydiera a predáva predražené veci. Chceli im nanútiť nejaké bezpečnostné kamery a systém, ale ich odmietli, že Čína im ho dokáže dodať oveľa lacnejšie. Zároveň sú asi rozčarovaní z toho, že západné investičné fondy im nakecali ako veľmi zarobia, ale nesplnili to.

Začiatok

Ako to vlastne začalo (nejaký február 2022)? Rusko poslalo na hranice 200 000 vojakov na “cvičenie”. USA (alebo NATO?) pri hraniciach s Ruskom tiež “cvičila”. Ukrajinci si robili svoje veci, nie je jasné aké. Najprv nikto neveril, že Putin zaútočí, ale asi týždeň pred začiatkom, 28.2. 2022 boli každý deň správy z USA, že Rusko ide zaútočiť.

Spätne sa ukázalo, že Číňania o tom vedeli a požiadali Rusov, aby odložili útok kvoli olympiáde v Pekingu. Vojna sa začala plánovať niekedy v septembri/októbri 2021.

Na Slovensku zas asi mesiac a pol prebiehali diskusie a masívna PR kampaň o zmluve o umiestnení základní NATO na Slovensku a keby bolo referendum, tak by to neprešlo ani náhodou. Nejak to potajomky schválili, k zmluve si museli vyžiadať interpretáciu zo strany USA, lebo zmluva bola napísaná tak, že v podstate Američanom vytvorila ostrov, kde si bez následkov môžu robiť, čo chcú. Neviem, či tá interpretácia ich k niečomu vôbec zaviazuje alebo je to len motanie medu pred ústami a keď pôjde do tuhého, tak sa ukáže na zmluvu. Údajne je to štandardná zmluva, ktorú dávajú každým. To som už pár krát počul a nebolo to v dobrom kontexte. Kuba, Okinawa a Nemecko ukazujú, že ak sa raz usadia, veľmi ťažko sa ich zbavuje aj silný štát, nieto fliačik ako Kuba či Slovensko.

Ukrajina pred vojnou bol štát s mega veľkou korupciou, 5 miliónov ľudí robilo v zahraničí a bil sa tam vplyv Ruska a USA. Rusko chcelo silou mocou proruskú vládu, Ukrajinci sa chceli prikloniť k západným hodnotám a USA si tam tiež robilo svoje veci, hlavne rozmiestnenie striel (obranných? udajne sa dajú použiť aj útočne) a ovládnutie nerastného bohatstva. Boli aj správy, že Krym si Rusi zabrali a urobili pochybné referendum, lebo si USA chcela tam založiť námornú základňu. Viem to overiť? Nie. Prekvapilo by ma to? Vôbec nie.

V deň útoku sa zverejnili dva príhovory Putina národu, kde v podstate hovorí o tom, že Ukrajina nemá právo na samostatnosť, ako krajina nemá právo na existenciu a Lenin nakreslil hranicu zle, keď bol zaneprázdnený revolúciou a mal pokoj od západných mocností a že vláda je nacistická a treba ju denacifikovať a demilitarizovať a preto schvaľuje špeciálnu operáciu. Prívohor bol nahraný 25.2. vs. 28.2. zverejnenie.

Putin pôvodne očakával blitzkrieg, že za 3 dni sa dostane do Kyjeva, vymení vládu za proruskú a bude mať vystarané. Nielenže to nedal vedieť Ukrajicom, ale ani vlastným vojakom. Ani nič nevyhlásil, proste balistickými raketami zbombardovali vojenské letiská na celej Ukrajine, zničili lietadlá a poslali nejakých brancov v starých tankoch s jednom a palivom na tri dni zhruba z troch smerov. Na Charkov, z Krymu dohora a z Bieloruska na Kyjev. Ukrajinci to nezobrali dobre a okrem nadávok lietali aj molotovy. Ruskí vojaci boli zmätení a cítili sa nepochopene.

Za pár týždňov to už začalo byť vyhrotené a Rusi začali ničiť všetko zľava sprava a veľa Ukrajincov utieklo na západ, niektorí na západ krajiny. Muži medzi 18-60 nemôžu opustiť krajinu a buď idú do boja alebo čakajú, kým sa dostanú na rad.

Taký záver

Ja som znechutený z klamstviev a tlačenej propagandy všetkých strán, ale obzvlásť z ruskej strany, lebo útočia na cudzie územie, ničia celé mestá, kradnú techniku ako traktory, ale aj iPhony. Ťažko sa mi pozerá na zničené paneláky. Čo sa týka západu - ten sa začal nepriamo brániť.

Aj Ukrajinci sú v práve sa brániť sa a keď im v tom pomáhajú zbrane zo západu, tak nech.

Čo s ruskou menšinou v Ukrajine? Ak sa potvrdí, že boli diskriminovaní bezdôvodne, tak sú v práve sa brániť. Ale inak ak sa im nepáči, tak mi príde, že sa môžu presťahovať. Presuny obyvateľov sa dejú tak či tak. Napríklad po druhej svetovej, po grécko-tureckej vojne, teraz v 2020 po arménsko-azerbajdžanskej.

Osobne by som si predstavoval tolerantné ľudstvo, kde by sa rôzne skupiny nepozerali na seba s povýšením, neboli paranoidní a nemali potrebu šíriť svoje názory násilným spôsobom. Hranice by existovali a bola by dynamická sieť tisícov rôznych kultúr medzi ktorými by sa dalo prechádzať a kde by sa ľudia cítili v bezpečí nezávisle na mieste.

Som idealista a pevne verím v to, že nech sa stane čokoľvek, bude to viesť k lepšej a tolerantnejšej spoločnosti. Posledné roky ukazovali, že to ide zlým smerom, smerom, ktorý ukazujú kyberpunkové a dystopické knihy.

Add Comment