Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted at 15. Feb '22

Poznámky k značkám smartfónov a tak obecne

Značky

Alcatel (-Lucent) - ako je to možné, že táto značka stále žije?

Apple - mobil, ktorý chce skoro každý. Symbol bytia cool, sociálneho statusu. Naj foťák (aj keď v poslednej dobe čínski výrobci sa chytajú až predbiehajú), príjemné užívateľské rozhranie. Fajn pre nenáročných užívateľov. Stabilný operačný systém s dlhou softvérovou podporou (aj 6-8 rokov). Naozaj drahý (už 850-1400 €), ak sú s ním problémy, oprava je veľmi drahá. Nepriateľský prístup Applu k nezávislým servisom a tvorcom aplikácií. Uzavretý ekosystém, nepovoľuje iné obchody. Vhodné pre influencerov a bežných užívateľov. Keď sa Apple rozhodne spomaliť mobil, aby baterka vydržala stále rovnako, nikto s tým nič nespraví. Príliš staré generácie zabije softvérovou aktualizáciou tým, že ich brutálne spomalí - úprimne, 6 rokov je večnosť. O iPhonoch platí, že si uchovávajú svoju hodnotu, takže keď si človek raz našetrí alebo kúpi iPhone, môže ho o dva roky predať malou stratou na hodnote. Takže stačí raz našetriť na Apple a potom to ide s relatívne malými výdajmi. Ale osobne mi to za tyraniu Applu nestojí. Je podivuhodné, koľko sa nájde ľudí, čo má záujem o štyri generácie starý iPhone.

Fairphone - výrobca, čo sa snaží robiť ľahko opraviteľné modely a zároveň používať nekonfliktné minerály. Ušľachtilá snaha, ale s Fairphone 4 si nevedia vyjednať alebo nechú robiť menšie mobily a zrušili audio port.

Google - výrobca Pixelov, Nexusy sú mŕtve. Obecne sa o týchto mobiloch vraví, že buď idú úplne perfektne alebo sú s nimi nekonečné problémy. Top špecifikácia, vysoká cena, rôzne frajerinky od Googlu a teraz už päťročná podpora. Občas vydá aj lacné plasťákové modely.

Huawei - čínsky konglomerát so stykmi s vládou a armádou, jeho veľkosť sa dá asi ťažko obsiahnuť. Tak nejak sa stal obeťou obchodnej vojny medzi USA a Činou. Doteraz nemôže používať Google Play Services, nemôže vyrábať procesory v TSMC a celkovo môže používať iba AOSP. Pôvodne nemohol kupovať súčiastky obsahujúce americké technológie, ale teraz už môže, ale vyrábať môže iba v polovodičových továrňach, ktoré nemajú americké technológie. Tie továrne sa zatiaľ moc technologicky nechytali, ale som si istý, že tento alebo budúci to už bude lepšie.

Neveril by som im. Ale majú mega lacné mobily, bez Googlu sú ale viac menej v Euŕópe nepoužiteľné. Obvinený z kradnutia technológií - po nociach fotili základné dosky konkurencie na výstavách, priemyselná špionáž, príjemca nedobrovoľného prevodu technológií z kanadského Nortelu. No, nedokázané, ale ja by som to v ich pozícii a mentalite nespravil inak. Sú jeho výrobky hrozbou? Myslím, že hlavne Čína potrebuje zahraničnú menu, tak sa tvária, že sú čisté, asi tam budú nejaké spiace trójany. Ale na druhú stranu vysielače a tak vždy majú nejaké zadné vrátka. A čo je lepšie, tieto veci už bežia v cloude a mobilní operátori ich vôbec neobsluhujú. Takže máme hardvér, beží kdesi v čínskom cloude, nemáme v tomu prístup, zaisťuje aj údaje k fakturácii zákazníkov….nejako (toto by sa malo týkať hlavne Európy). Aj keby to nebola hrozba, je to smiešne. Také obrovské krajiny a nemajú kontrolu nad komunikačnou sieťou. So 4G a 5G už mobilné siete nie sú hračkou. Dosť dôležitý na to, aby čínska vláda zatkla dvoch náhodných Kanaďanov, aby ich mohli vymeniť za CFO Huaweiu, ktorú zas zatkli a obvinili v Kanade (na popud vlády USA). Vtedy si urobil zásoby čipov na 1-2 roky (a aj iní čínski výrobcovia, ktorí sa báli, že sú ďalší na rade).

Motorola - z nejakého dôvodu mali (majú?) najlepšie modely exkluzívne pre trh v USA a to len pre daného operátora. Motorola je tam známa značka. Vlastní ju Lenovo.

LG - mŕtvi. Na rozdiel od Sony to zabalili aj napriek tomu, že majú divíziu LG Display, čo vyrába displeje. Mobily solídne, najslávnejší bol asi LG Flex 2.

Nokia - Nokia nie je ozajstná fínska Nokia, ale o mobily sa stará físky HMD Global. Nokia vlastní 10%. Mobily sú dobré, trochu drahšie, než čínske alternatívy, ale bežia so stock ROMkou (čo je super), niektoré majú Android One a nie je tam bloatware. Majú zamknutý bootloader.

OnePlus - známa predovšetkým famóznym flagship killerom OnePlus One, ktorý mal top špecifikáciu za nízku cenu (niečo ako prvý POCO), bežala tam nejaká verzia Cyanogenmodu a mal otvorený bootloader. V 2020 odišiel posledný z dvoch zakladateľov Carl Pei, v 2021 sa spojili vývojové tímy s Oppo. Dnes OnePlus v podstate nestojí za nič, stratili svoju krásu a hodnoty. BBK (či Oppo?) bol vždy majoritným vlastníkom, ale 1+ vznikol, keď sa zakladali viaceré mobilné značky s rovnakým vlastníkom. Dnes to už nie je “Never Settle” a sú to preznačené Oppá. Stále používam 1+ 6.

Oppo, Vivo, Realme, iQOO - prečo mať jednu značku, keď môžeme mať viacej? Tieto sú jedna banda pod čínskym BBK Electronics. Neviem, čo si o nich myslieť. Prvé tri sú najpredávanejšie značky na svete. Beriem to tak, že trh je mega veľký a viacero viac vývojových tímov sa normálne uživí a môžu fungovať a vylepšovať veci nezávisle. Alebo ide len o ilúziu voľby a všetko sú klony a ide o marketing, neviem. O Realme sa vraví, že je to šunt a nerešpektujú záruku. Osobne by som to nekupoval, lebo majú zavretý bootloader.

Samsung - rada Galaxy S/Z/A dobrá, ostatok zlý. Serú na softvérovú podporu. Dokonca aj pre vlajkové Galaxy S dávali len 12 a 18 mesačnú podporu, čo je výsmech. Už dlho Lineage nepodporuje žiadny nový model.

Sony - ústretoví k vývojárom, zverejňujú zdrojáky jadra a aj SDK a dokonca ich aktualizujú. Bol som varovaný ohľadom kazivosti a tak nejak sa to splnilo. Posledné roky sa sústredili na drahšie modely a vďakabohu sú asi len 4, kde sa obmieňajú generácie. Konečne niečo, čo sa dá zapamätať. Určite by som zvážil Sony ako ďalší mobil. Má jack, nejakú vodotesnosť, dualsim (aj keď kombinovanú s SD) a micro SD kartu. V USA zvykli mať nefunkčnú čítačku otlačkov prstov…k čomu sa to kedysi zaviazali….

Xiaomi, POCO - ďalší obrovský čínsky výrobca, ktorý vyrába už kadečo a aj kontraktuje iné fabriky či predáva ich tovar pod vlastnou značkou. POCO je značka mobilov, kde prvý na trhu bol podobne ako OnePlus One lacný flagship killer, ale teraz už majú na trhu viacero modelov, niektoré sú len preznačené Xiaomi K30 a väčšina je drahých.

ZTE - po sankciách v roku 2018 kvôli predávaniu mobilov do Iránu a Severnej Kórei sa už nikdy nezozbieral. Ale kde iný by to už zabalil alebo zhebol, ZTE si stále udržiava aj mobilnú divíziu. Tiež čínsky konglomerát, ktorý okrem smartfónov a mobilných vysielačov ževraj vyrába aj tanky, kým Huawei stíhačky a lietadlá. Nechápem ako stále žijú a dokonca držia krok a majú 5G vysielače (ale čo iné majú robiť, podporuje ich vláda a neriadi ich čistý kapitalizmus). Mobily sa už u nás nepredávajú, ale dajú sa kúpiť z aliexpressu. Neveril by som im, softvér je zlý. Ako mnoho nadnárodných spoločností, podpláca kontrakty.

Operačné systémy

Android - v základe zadarmo s otvoreným zdrojovým kódom (AOSP), ale Google si udržiava pevnú ruku, aby sa nefragmentoval. Certifikuje systémy (vrátane LineageOS), či spĺňajú všetky požiadavky. Zároveň každému núti Google Play Services, push notifikácie cez Firebase a zabraňuje, aby vznikali iné obchody. Pár ich je - Samsung Store, Huawei a Xiaomi má a F-droid. Google kúpil Android, pôvodne nevyvinul. Googlový Android má proprietárne súčasti a aj ovládače sú proprietárne.

Firefox OS - mŕtvy operačný systém založený na Linuxe a užívateľské rozhranie cez HTML5+CSS+JavaScript, čo znie fajn. Ale tie mobily boli zúfalo slabé aj na svoju dobu. Mozilla hrala na cenu, ale neviem, no. Ale neviem, či by to teraz bola väčšia sláva, aj s Electronom sú nekonečné problémy s výkonom. Následníkom je KaiOS.

Harmony OS - vyhypovaný OS od Huawei. Mal byť napísaný úplne od začiatku a sľubovali formálnu korektnosť. Reálne je to AOSP s Linuxovým a inými jadrami (majú mikrokernel). Stále je v C, C++ a Jave. Ani národ s 1.4 miliardami ľudí proste za štyri roky nenapíše operačný systém so všetkým. Kloním sa, že ich stratégia je zároveň embrace, extend a extinguish. Z Mirosoftu urobila monopol v 90-tych a 2000-cich rokoch aj na desktope aj v serverovej oblasti. Vidno to aj podľa toho, že majú NM card.

iOS - Applový operačný systém. Proprietárny. Jazyky Objective-C a Swift (novší).

KaiOS - pohrobok mŕtveho Firefox OS. Používa HTML a JavaScript na renderovanie užívateľského rozhrania. Používa sa vo fakt lacných mobiloch a je…pomalý. Nikdy sa nerozvinie vyššie, lebo ako investor je Google Ventures. Dá sa nájsť v lacných mobiloch, véčkach.

Microsoft Windows Phone - mŕtvy, Microsoft nakoniec aj tak viac zarobil na patentoch z Androidových mobilov. V 2014 za každý mobil 8 dolárov.

QNX - Kúpil Blackberry, realtime operačný systém. Blackberry je mŕtvy, ale systém žije v automotive a industriálnej oblasti. Teoreticky stále relevantný.

SailfishOS - kto si pamätá Nokiu N9? Mobil vyrobený iba z jedného kusu plastu, OLED obrazovka a úplne nový systém, pokrok od Symbianu. A potom sa Nokia rozpadla vo vedení, prišiel Elop, všetko zničil a predal Microsoftu, MS to nedal, po 10 rokoch stratil práva na značku a značku Nokia prebral HMD Global. Ale systém z N9 prežil! Ľudia, ktorí na ňom pracovali, založili spoločnosť a robia na Sailfishe. Pôvodne sľubovali plne open source operačný systém, ale to sa nesplnilo. Aj napriek tomu je to zaujímavý systém založený na Linuxe, ktorý má podporu Androidových aplikácií. Vlastne oni boli prví, čo pochopili nutnosť podporovať Androidové aplikácie začali robiť na libhybris. Systém sa stále dá kúpiť, ale hardvérová podpora je celkom slabá. Ale prekvapilo ma Sony, že im vyšlo v ústrety a povolilo Sailfish na X, XA2 (hm, iba single SIM alebo iba dual SIM), ale aj Xperia 10 II.

Ubuntu Touch - áno, aj Canonical naskočil v 2011 do hypu smartfónov a snažil sa preraziť s mobilným Ubuntu. Odvaha, vzhľadom na to, ako sa správajú výrobcovia čipov v ARMovom svete. Vyšlo pár mobilov, ale nakoniec to bol neúspech. V 2012 bez podpory Androidových aplikácií to už bola samovražda. Ale hej, v 2022 má Windows 11 podporu Androdových aplikácií aj na x86. Každopádne na systéme sa stále pracuje a vychádzajú nové verzie, avšak vývojár je UBPorts. Tiež až posledné roky vyšlo GTK3 a GTK4 s normálnejšou podporou malých obrazoviek.

WebOS - kedysi dávno, v roku 2009 sa oživil Palm (tí, čo robievali PDA (smartfón bez GSM modulu)) a naskočil na boom smartfónov a nakódil WebOS, Linuxový operačný systém založený na HTML5/CSS3/vlastné JavaScriptové API. V podstate niečo ako Firefox OS, ale úplne iný. V 2011 ich kúpil HP a celé to šlo do sračiek. O pár rokov ho HP predal LG, ktorý ho používa v inteligentných televízoroch. Má pohrobka LuneOS.

Aké mám kritériá pri výberu mobilu?

  • 3,5 mm konektor na slúchadla - dlhodobo zasunúť konektor je ďaleko príjemnejšie než párovať Bluetooth
  • SD karta alebo 256GB úložisko - 128, čo je dnes štandard je málo. Systém a základné aplikácie zožerú tak 20 giga. Zostane 108. Moja hudba vo FLAC má 83
  • dualsim - ideálne nekombinované s SD kartou
  • aspoň 1080p displej
  • s veľkosťou je to bolesť, ale viem si zvyknúť aj na malé aj na pádla. Na takom XZ2 Compact som písal o dosť menej, lebo som robil mega veľa chýb. Ale zas sa dalo písať jednou rukou. Písať na 1+ 6 je o dosť rýchlejšie a pohodlnejšie. Takže….keď cestujem, XZ2C, keď ležím v posteli alebo užívam si pandémiu dnu, 1+ 6
  • podpora LineageOS alebo iného systému, aby som si bol istý, že budem dostávať najnovšie aktualizácie
  • aspoň obstojné fotky, žiadne omalovánky
  • ideálne USB 3 a viac. Väčšina tých super Realme má iba USB 2, čo dáva patetické rýchlosti prenosu a už je pohodlnejšie kopírovať cez ftp
  • musí mať NFC, lebo Yubikey
  • či nie je moc vysoká hodnota SAR

Moja približná história smartfónov

  • 2011 - HTC Desire - klasická legenda, dal sa šialene nahackovať na Android 4.4, vymeniteľná baterka
  • 2015 - Xiaomi Redmi 2 1G - naozaj príjemný a odolný plasťák s peknými témami. Ľutoval som, že som nezobral 2GB verziu, lebo mi to zabíjalo komunikátory
  • 06/2016 - OnePlus X - viac pamäte, vymenil som to kvôli tomu, že sa objavili v procesore vážne bezpečnostné chyby a mobil už nebol podporovaný, žiadny Lineage. Sklenený, dokázal sa zošmyknúť zo stola
  • 11/2017 - Motorola Z2 Play - naozaj dobrý mobil, vymenil som ho lebo stratil softvérovú podporu a nešiel tam LineageOS, chvíľu šiel a zas nejde
  • 01/2019 - Sony Xperia XZ2 Compact - s LineageOS výborný, poriešili sa problémy. Dá sa otvoriť bootloader a padne do jednej ruky. 10-bitový displej, ale nemá jack konektor a má slabý blesk (fakľu). Inak mi časom začal blbnúť
  • 06/2020 - OnePlus 6 - kúpil som výbehový, lebo na XZ2C začal blbnúť mikrofón a dotyková vrstva, má jack konektor, otvorený bootloader, ide tam LineageOS, horšia a zrnitejšia obrazovka než na XZ2C

Okrem Redmi 2, ktorý sa rozbil, sú všetky mobily stále používané rôznymi ľuďmi.

Vyzerá to tak, že sa úspešne zmestím do plánovaného zastarávania (každé dva roky výmena), aj keď dosť vôľky nevôľky. Spätne mi nepríde zlé, že som vymieňal mobily skoro každý rok a pol. Lebo to malo dobrý dôvod. Ale pravda, keby bola softvérová podpora tip top, tak zostanem doteraz na Z2 Play, ktorá už mala dosť RAM a aj výkonu, naozaj dobré materiály a výborný foťák. V súčasnosti radšej zoberiem nejaký starší mobil, kde je podpora LineageOS, aby som vedel, že mi to časom len tak softvérovo nezomrie. Tiež ten Project Treble má asi nejaký dopad, keďže na XZ2 a aj na 1+ 6 mám normálne Android 11 a nie 8. Chýbajúce (proprietárne) ovládače na novšie Androidy býval obrovský problém.

V poslednej dobe mi príde, že spodná cenová hranica mobilov sa zvýšila. Niečo obstojné stojí okolo 300 €, istú dobu to bolo okolo 150. Ale zároveň mierne klesla cena high endu na 800-900 €. Top high end je ale stále za 999 €, 1200 €, 1500 € a 2000 €.

Veľa ľudí pozerá len na cenu alebo cenu vzhľadom na hardvér, ale tak nejak ignorujú cenu softvéru a dlhodobej podpory. Jasné, riziko chodenia so zastaralým systémom je nanajvýš abstraktné. Musí potom prísť útok cez webview, Bluetooth alebo zákernú appku z play store, ktorá posťahuje nálož, rootne mobil cez nejakú zraniteľnosť a ovládne mobil. Ale reálne, pri používaní mobilu ako telefónu, používať známe aplikácie a mať normálne Chrome alebo Firefox z Play Store a mať vypnutý Bluetooth v podstate zabráni tejto veci.

Čo sa týka podvádzania pri mobilných benchmarkoch, robí to každý. A zatiaľ to funguje - v komentároch na gsmarene často vidno ľudí, ako sa rozplývajú nad výsledkami, aj keď reálny výkon je omnoho nižší. Nejak treba privábiť lamy, pre mobilné značky, ale aj výrobcov mobilných čipsetov je veľmi ľahké zaostať a stratiť za pár mesiacov obrovské kusy trhu. Osobne s tým nesúhlasím, ale situácia je tak na nože, že asi nie je iná možnosť. Ako to robia? Upravujú plánovač operačného systému, aby púšťal procesy len na výkonných jadrách (bežné ARMové CPU má 4 výkonné a 4 úsporné), dodatočne chladia čipset, upravujú testovacie dáta benchmarku. Takže reálne veci trvajú dlhšie, inak by sa mobil prehrial. Na baterku sa ohľad neberie. Android Authority to popísal trochu porobnejšie v Antutu bans the Realme GT after it finds evidence of benchmark cheating a Why and how do OEMs cheat on benchmarking? - Gary explains. Ono by bolo aj celkom fajn, keby bolo viac výrobcov mobilných čipsetov než dvaja či traja - Qualcomm so Snapdragonmi a Mediatek s Heliami. Iste, sú aj ďalší - Samsung s Exynosmi hlavne pre seba (nejaké staré boli v Odroidoch), Apple M iba pre seba a Google Tensor je tiež iba pre Pixely. Potom je tu ešte Unisoc (Spreadtrum) a Amlogic a tým to asi končí. HiSilicon s Kirinmi bol zničený vládou USA a myslím, že boli iba pre Huawei, armádu a obecne čínskych korporátnych zákazníkov. Zvyšok (Rockchip - posledný press release z 2019, Texas Instruments, Allwinner, VIA) už veľmi zaostal a nepohybuje sa v mobilnej oblasti. Tabuľky na Wikipédii siahajú iba do 2014 a ich weby sú zamerané skôr na IoT. Podľa zoznamu najnovších procesorov na Wikimóvel žije za posledného trištvrte roka Qualcomm, Mediatek, Google (Tensor), Apple a Unisoc. Tento rok by mohol vyjsť nový Kirin (najnovší vyšiel v októbri 2020, lebo sankcie) od HiSiliconu (ktorý vlastní Huawei). Nejaké patenty na 5G majú, takže nikto by im nemal robiť probémy, ale musia nájsť čínsku továreň, lebo TSMC a Samsung sa riadia sankciami a neumožňujú výrobu.

Každopádne nech si podvádzajú, ale ľudia v komentároch sa večne sťažovali na Helio P30 (ak si dobre pamätám), že seká aj v operačnom systéme. Jasné, Snapdragony 200 a prvé 400 boli tiež zúfalo pomalé, ale netvárili sa inak. Ale myslím, že za posledný rok, dva sa to zrovnalo a základný výkon, čo sa dá nájsť je dobrý. Nie, nie nejaké megalacné mobily s hnusným 800x480 displejom a starým Amlogicom a Androidom 7.

Add Comment