Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted in category Technology & Dystopia / Security
posted at 21. Dec '18

Nie je žiadna bezpečnosť

Keď tak čítam Exclusive: China hacked HPE, IBM and then attacked clients - sources.

Je naivné si myslieť, že všetky systémy podstatných spoločností sú vysoko zabezpečené. Opakovane sa stáva, že robia blbosti ako Facebook says a bug affecting up to 6.8 million users exposed photos they hadn’t shared. A to Facebook zamestnáva jedných z najlepších ľudí na svete.

Poslednú dobu boli samé úniky dát.

Čo môžeme urobiť, aby naše dáta veselo nepoletovali len tak svetom? Nie veľa. Údajov sa povaľuje po spoločnostiach tony. Objednám si nieco z USA a bum, už má USPS môj záznam. A ďalších X spoločností - aspoň tri tretie strany. Čo som čítal po nete, tak nazúfalejšie na úniky dát sú intranetové appky. Tie aplikácie či weby, čo vyzerajú ako z 90-tych rokov a majú zúfalú bezpečnosť. Na darknete sa tak dajú zohnať všelijaké veci od falošných pasov a telefónych čísiel a niektorí ľudia z kryptosveta tak prišli o svoje kryptomeny. Lebo nejaký típek dokázal presvedčiť típka na podpore, aby úplne presmeroval číslo. A on mohol. To je zúfalé a nedá sa tomu brániť.

To je to najhoršie. Človek čaká, že o jeho dáta sa budú viesť vojny a jeho dáta uniknú kvôli šikovnému útoku, ale potom sa stane Popular avatar app Boomoji exposed millions of users’ contact lists and location data. Alebo Amazon Sends 1,700 Alexa Voice Recordings to a Random Person. Až sa musím smiať, lebo neviem na čom presne mám plakať.

Čo je najlepšie robiť v súčasnosti? Môj prístup je kašľať na všetky tie sociálne siete a mobilné aplikácie a dokonca si ani nemusím nič kupovať z USA. Dá sa vôbec očakávať, že sa vyrieši vytekávanie údajov?

Nie. Pokým je Linux Linuxom a Windows Windowsom, a súčasná architektúra nie je mikrokernel, nič sa nezmení. Ak by sa zmenila architektúra a vynucovala isté veci, tak by to snáď momohlo. Ale pochybujem, že by sa to adoptovalo a rozšírilo. Tak sa stále boríme v základoch.

Kde sa pozriem, tak bezpečnosť je zúfalá a neviem, či som moc paranoidný alebo ostatní sú moc bláhoví. Úprimne trochu ma to unavuje. Vôbec sa necítim ako že žijem na hrane digitálneho sveta. Prečo inak by som sa mal snažiť alebo byť niekde?

Kde sú mocné korporácie, automatické obranné systémy, podivné entity žijúce v kyberpriestore, podivné, ale rešpektovateľlné morálne a etické zásady rôznych skupín? Cítim, že sa hráme stále ako na pieskovisku.

Trápi ma to? Áno aj nie. Ja som len unavený hrať túto hru.

Add Comment