Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC-BY
posted in category Technology & Dystopia / Technologies
posted at 25. Dec '21

NFT je blbosť

(čo tvrdím som krvopotne neoveroval, len píšem, čo si pamätám)

Pár mesiacov dozadu sa objavili NFT, čo je skratka non-fungible token - anglický výraz pre “nezameniteľný doklad”. Je to dôkaz, že vlastním nejakú digitálnu vec a záznam je uložený na bločenke (blockchain). Existuje veľa bločeniek, ale najpoužívanejšie sú bitcoinové a ethereové.

NFT používajú skoro vždy ethereovú a používajú nejaký predpripravený token, čo je vlastne predpripravený smart contract. Záznam uložený na bločenke je URL adresa. Je to len doklad o tom, že osoba vlastní dané dielo, ale inak sa nijak neobmedzuje kopírovanie diela inými osobami alebo že ti to niekto cudzí vytlačí.

Ukazuje sa, že je to ďalšia hit and run operácia, kde sa zrazu vychváli nejaký trend, nasľubujú zisky či predávajúcim alebo kupcom a ide sa. Príde mnoho ľudí, ktorí majú peniaze a vôbec nerozumejú o čo ide a minú na to peniaze. Tiež je tu za tým ešte niečo viac, ale nerozumiem psychológii týchto ľudí ako si môžu len tak mínať peniaze na tak neisté veci.

Takže sa dá povedať, že nesúhlasím s týmto konceptom, ale ukázalo sa, že je veľmi populárny. Vadí mi, že sa zasa snaží niekto obmedziť to, že digitálne veci sa ľahko kopírujú, ale ťažko vyrábajú. Nie v súčasnej forme, ale verím, že keby sa to dalo, niekto by to urobil. Ďalej technologické riešenie je smiešne a dané adresu sú verejne dostupné a dá sa všetko vidieť. A potom našli sa predajcovia, ktorí predávajú veci, ktoré nie sú ich ako obrázky od mŕtvej umelkyne (zabudol som ako sa volá) alebo náhodné veci z netu. To je úplné uletené a je to zas ďalší prípad davovej psychózy. Načo mi je digitálne vlastníctvo? Príde mi, že je to zas len ďalšia investičná vec a fakt, že sa platí kryptomenami značí, že kupcov to ani nemuselo bolieť, lebo zarobili na kryptomenách a v podstate neplatia to svojimi krvopotne vydretými peniazmi a len sa snažia zviesť a zarobiť na ďalšej vlne. Alebo Moulynex zarobil 56 mega dolárov na tom, že predal v NFT práva na pozemky vo svojej hre. Kupci? Špekulanti alebo ľudia so zlou finančnou disciplínou.

A asi sa nájdu početne ojedinelé prípady digitálnych zberateľov, ktorí naozaj chcú vlastniť dielo a kúpia to priamo od umelca. Keď im to dáva zmysel, tak v tomto prípade je to úplne v poriadku.

Potom sú tu NFT galérie, kde sa vystavujú digitálne obrazy, ale v reále to vyzerá ako detailnejšia mapa z Wolf 3D s obrázkami či videami na stenách.

Želám si jednoduchší a zmysluplnejší systém a tento koncept dáva zas iba čiastočnú jednoduchosť a rozhodne nie je zmysluplný. Prorokujem, že to dopadne ako s ICO tokenmi, čo bola krypto varianta na IPO. Hype prejde, tokeny sa stanú bezcenné, lebo ich nikto nebude chcieť kúpiť.

A týmto by som to zakončil.

P.S. v zásade verím v bločnku a preto toto píšem. Inak by som to ignoroval.

Add Comment