Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)copy! share!
posted at 24. Sep '19

Nepoužívam mobil už tak často

Čím ubieha viacej času, tým používam mobil menej a menej. Prečo aj?

Nerád telefonujem, nedáva to zmysel. Cítim sa ako v dobe kamennej. SMS-ky občas posielam, ale iba ľudom, čo sa zasekli fakt iba na mobile a odmietajú sociálne siete.

Telefonoval by som rád, keby kvalita zvuku nebola tak nahovno, nemusel tak dlho čakať a nemusel ho mať pri hlave. Proste sa cítiť ako v Star Treku a nie nejakom dystopickom sci-fi filme.

Hry na mobiloch už vôbec nehrávam, stratilo to pre mňa kúzlo. Všetko je šialene komerčné, free-to-play nehrateľné a mrhá časom, ovládanie Life is Strange na mobil je horor a grafika hier je obecne detská. Samé casual a hyper casual hry s miliónom notifikácií. Mám tam kúpeného Ace Attorney, čo je klasická hra, ale úprimne by sa to načítavať rýchlejšie. Nehrávam to hlavne kvôli tomu, že uložiť hru je tak skurvene zdĺhavé. Prečo musím odklikávať, že chcem prepísať pozíciu? Na mobile, kde si proste nesadnem na osem hodín hrať hru, ale po troche?

Vyhýbam sa tiež aplikáciám, už len blbá appka pre banky ma bude spamovať pičovinami a kým vo webovom rozhraní môžem ignorovať ich správy o pôžičkách, tu by som musel vypnúť notifikácie.

Nikdy som sa nepreniesol cez to, že GoPro appka od istého času začala vyžadovať účet. Samozrejme sa odhlásila presne vtedy, keď som potreboval ovládať kameru cez mobil. Kokoti.

Časom som sa naučil radšej nastavovať GoPro ručne cez menu, ale stále som stratil náhľad, lebo som mal Black verziu.

A celkovo každá appka, aj komerčná, používa nasledovný recept:

  • nainštaluj si ma
  • ja ti budem vysávať dáta z mobilu

Zo skúseností marketingový tím vyžaduje dáta a podobné pičoviny, aby si mohli honiť vtáka či niečo iné nad Facebook Audience Network a Google Analytics, ale pre mňa to znamená jedno. Že totálne nezodpovední ľudia majú prístup k môjmu emailu, imei, unikátnemu identifikátoru Androidu užívateľa (pre reklamy), občas polohe a možno zoznamu kontaktov. A netuším, čo sa s tými údajmi deje.

A môžem jebať takýto prístup, dokonca sa to dá nazvať vzťahom. Túžim po niečom lepšom.

Mobil používam hlavne ku instant messagingu, čítaniu emailov, surfovaniu webu vo Firefoxe, mapám a navigácii v Osmande a ladeniu. Nevidím dôvod prečo by som mal robiť niečo viac.

Budeme mať niekedy slobodný operačný systém na mobily ako máme GNU/Linux? Ale hej. Purism s Librem 5 to snáď dá.

Ale to je len časť problému. Všetko je teraz o reklame a mikrotransakciách. Na mobiloch sa maximalizuje zisk tak, že z každého človeka hocijakej sociálnej vrstvy sa vyextrahuje, čo sa dá.

Bežný model predá liceniu za 10 dolárov každému užívateľovi, ale tu najchudobnejší zvládnu tony reklám, bohatší si kúpia nejaké veci cez mikrotransakcie, koľko len chcú. Teda môžu minúť aj kľudne aj tisíce dolárov.

Ako musím obdivovať ten prístup. Rôzne ekonomiky majú priepastné rozdiely a načo sa s tým srať. Tiež reklamy nevyžadujú v postate nič z pohľadu hráča. Takže zacielia všetko od chudobného východoeurópana, detí, čo nemajú platobnú kartu, dôchodcov a robošov, čo netušia, čo sa deje, ale chcú sa hrať až po psychicky unavených ľudí, čo majú kancelárske zamestnanie a nechcú riešiť nič mozgovo namáhavé.

Reklamy platia málo, ale v rádu miliónov je to ok.

Čo bude ďalej? Úprimne, netuším. Vzdal som snahy naportovať LineageOS na môj mobil, ale budúcnosť nevidím dobre. Neberiem osobne, že nemám slobodný mobil a aj v súčasnom obmedzenom používaní stále platím aj svojimi dátami.

Ako nájsť zdravý ekosystém v softvéri? Netuším. Niečo sa snáď objaví.

Add Comment