Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)copy! share!
posted in category Technology & Dystopia / Society
posted at 23. May '19

Nejdem a nemôžem ísť voliť do EU parlamentu 25.05.2019


Prečo ísť voliť v európskych voľbách v máji 2019?

My Európania čelíme mnohým výzvam, od migrácie po zmenu klímy, od nezamestnanosti mladých ľudí po ochranu osobných údajov. Žijeme v stále globalizovanejšom, konkurenčnom svete. Referendum o brexite zároveň ukázalo, že EÚ nie je nespochybniteľný projekt. A hoci väčšina z nás považuje demokraciu za samozrejmosť, zdá sa, že je stále viac ohrozená, a to vo svojom myšlienkovom základe, ako aj v praxi. EÚ sa angažuje vo všetkých týchto a mnohých ďalších otázkach – od oživenia obchodu po ochranu spotrebiteľov a podporovanie výskumu. Mení Vaše mesto a región.

– http://www.europarl.europa.eu/slovakia/sk/informacie_o_eu/ep_volby_2019.html

No, dojímavé, ja by som aj išiel voliť, ale celý volebný systém na Slovensku je kokotský. Mám stále trvalý pobyt na Slovensku aj keď žijem v inej EU krajine, lebo som deprimovaný mileniál, čo si nemôže kúpiť byt a tým si nejak zriadiť trvalý pobyt. Zároveň v deň volieb sú samozrejme tri konferencie a festival.

Prečo nemôžem (v poradí komfortu):

  1. hlasovať cez Internet?
  2. hlasovať za slovenských EU poslancov z inej EU krajiny, lebo aj oni majú voľby?
  3. ísť na honorárny konzulát a hlasovať odtiaľ?
  4. hlasovať poštou?
  5. prečo sa už sakra ani nedá vybaviť hlasovací preukaz cez internet ako sa dalo pri prezidentských voľbách a musel by som otravovať zasa ďalších ľudí?

Môžem jebať nejaký hlasovací preukaz. Ten som si vybavil, keď sa nedávno volil prezident a cestoval som odvoliť do Bratislavy. Ale teraz mi ten dátum nesedí, je iba jeden deň a zrovna v sobotu a žiadny náhradný. Aj keby som si vybavil hlasovací preukaz, tak nemám čas cestovať.

Tak na to jebem a myslím, že účasť bude zas tak 13% ako minule. Je tu debilná kampaň tentorazidemvolit.eu a nevedia si ošetriť ani prístupnosť volieb.


Toľko k informatizácii spoločnosti. Žijem v nejakom pošahanom kyberpunku, kde na jednu stranu sú desivé mocné digitálne technológie a potom je tu toto.

Toto fakt nie je problém, že by som bol lenivý. Všetko má svoje hranice a týmto to prekročili. Len mrhajú mojím časom.

Keby som mal dovolenku, tak cestujem domov a osvietene s úsmevom hodím hlasovací lístok v obálke do volebnej urny. Ale realita je iná.

Budem si možno vravieť, že “sakra, mal som ísť vtedy voliť”, keď budem kráčať okolo rozpadnutých budov v opustenom Brne. A možno len budem zasa kliať.

Obrázky zobraté z http://www.europarl.europa.eu/slovakia/sk/informacie_o_eu/ep_volby_2019.html. Dúfam, že licencia je otvorená, keď sa to už platí z daní.

Add Comment