Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted in category Technology & Dystopia / Video Games
posted at 15. Aug '24

Halo 3: ODST je dobrá hra

Tak mesiac dozadu som si pustil Halo Master Chief Collection a začal som hrať ODST, lebo už som dohral jednotku aj dvojku. Keďže hra vyšla v 2009 a nemá remaster, tak vyzerá dosť hnusne a to nielen prostredie, ale aj tváre postáv.

Ale má to, čo potrebujem - priamočiarosť, dobrú atmosféru, výbornú hudbu a akurátnu obtiažnosť. Poslednú dobu mi vyslovene chýbali hry, kde je nejaká dobrá hudba. Tu som hral, hral a počúval najprv mierne epickú hudbu v štýle Halo a potom sám pri bojoch v Novej Mombase melancholickú jazzovú a klavírnu hudbu. Hudba sa mi až tak nepáči, aby som si ju obsesívne púšťal mimo hry, ale je dobrá.

Najprv som nebol nadšený, že sa musím prebojovávať dosť škaredým mestom, ale potom som prijal svoj údel a za sprievodu hudby kráčal za cieľom a snažil sa prežiť útoky Covenantov. Páčil sa mi noirový štýl, atmosféra zmaru a bezmocnosti, ale zároveň kľudu a odovzdanosti, telefónne búdky, automaty na lístky a reálie roku 2009. Neskôr to zas prejde do klasického scifi s chodbami a plošinami a chvíľu aj s lietaním. A koniec klasicky ísť po ceste a nejak to prežiť.

Mechanika boja je podobná ako pri predošlých Halo hrách, ale sú tam isté rozdiely, už ani neviem, či boli Bruti v Halo 1, ale tu sú a nemajú štít a niektorí vyzerajú ako supervojaci z Hviezdnej brány. Inak väčšinou som držal covenantské zbrane, lebo nikto nepomáha.

Postavy sú okej, tak typicky silácke s klasickým vojenským humorom. Nedokázal som si zvyknúť, že jediná ženská postava hovorí hlasom Sarah Kerrigan zo Starcraftu. Je tam sarkastický drsňák (Romeo), správňák (Buck), tichý (Rookie), girlboss (Veronica Dare), drsňák (Dutch) a vtipný (Mickey).

A tiež, čo ma potešilo, bola dĺžka hry. Dá sa to dohrať asi za 10 hodín, čo je ideálne na 3-4 večery. Keď som si to naposledy zapol, tak s tým, že zas prejdem kus hry a za nejaké tri hodiny bol už koniec. Čo bolo super, konečne hra, kde nie je polovica hracieho času príšerne preťahovaná.

Takže rozhodne odporúčam.

Add Comment