Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted in category Technology & Dystopia / Video Games
posted at 19. Aug '24

Diablo Immortal je priemerná hra

Diablo Immortal…hra niekým ospevovaná, niekým zatracovaná, ale rozhodne zarobila mnoho peňaží Blizzardu a NetEase. Prvý rok to zarobilo cez 500 miliónov dolárov a ešte aj teraz to mesačne zarába 5 až 6.

Ohlásenie hry bolo sprevádzané istou drámou, lebo sa očakávalo ohlásenie Diabla 4 a možno Titanu alebo niečoho nového dovtedy neohláseného. Ja som tiež očakával Diablo 4, ale už ma to zaujímalo len na dve tretiny mojich predošlých očakávaní, lebo už som mal podvedomý pocit, že Blizzard to nedáva. Teda nie to, čo ma baví.

Immortal som vyskúšal na mobile asi tri týždne po vydaní a myslím, že rozumiem, prečo to toľko zarobilo. Remeselne je hra urobená veľmi dobre. Všetko vyzerá dobre, prostredie, postavy, príšery, kúzla, efekty a dabing. Ako trochu to pôsobí nudne alebo neprekvapivo. Došiel som asi na úroveň 20 (alebo 40?) a skončil som pri Charsi. Poznajúc z Black Desert Online varovné signály, keď ma hra začala uvádzať do sveta kryštálov či čo to bolo a niekoľkých rôznych mien na platenie a vylepšovanie, tak som to zabalil. Nie, že by som si to nemohol dovoliť, ale príbeh bola nuda a na malom displeji sa nedá hrať tento štýl hier, aby ma to bavilo. V podstate som bežal a popri vyznačenej ceste na mňa útočili nejaké príšery, ktoré som mal úplne u zadku.

Neskôr som si o tom niečo prečítal a zas je to mobilná hra cieliaca na masy, ktoré sa nudia v práci alebo v živote a potrebujú nejaké vzrušenie. Cieľom nebol ani tak PvE, ale equip na PvP a raidy dungeonov. A bola to kopírka nejakej inej hry od NetEase. Ako beriem, nie je to hra pre mňa, lebo odmietam stráviť desiatky alebo stovky hodín levelovaním a zbieraním vybavenia, ktoré mi bude o rok nanič. A vlastne všetko z toho mi bude nanič a na ničom nezáleží, takže ak ma naozaj nebaví základná mechanika, ani vyšperkované iné aspekty to nezachránia.

Myslím, že diablovky ma momentálne vôbec nebavia. Už nehrávam ani dvojku, ani jednotku a ani trojku. Ani Path of Exile. Prečo? Popísal by som to ako vnútornú prázdnotu, ktorú cítim po hraní tohto typu hier. Už si neužívam byť hrdinom v temných svetoch, lebo mi to nič nedáva. A temné fantasy ako záner sa vôbec nikde neposunul. Stále je to o tom istom, inšpirované v Conanovi alebo Cthullu, ale neviem, málo strašidelné, málo dobrodružné, málo epické a so slabou motiváciou postáv.

A mikrotransakciám sa vyhýbam ako čert svätenej vode. Prečo? Ani neviem. Asi že mi to nedáva hodnotu a teda nestojí za to. Nebaví ma narážať na obmedzenia dané tvorcom hry len preto, aby som bol nútený si niečo kupovať. Obzvlášť keď to nekončí pri 20 dolároch. Radšej to prestanem hrať.

Takže asi tak, nezostáva nič iné, než priznať, že nie som cieľová skupina a konečne som si po dvoch rokoch vylial dušu.

Add Comment