Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted at 07. Jul '22

Čínsky technologický stav

Ako sa nič moc zaujímavé nedeje na západe, len padajú nafúknuté akcie technologických firiem, spadlo krypto až začal brutálny pretlak grafických kariet od ťažiarov a obor sa borí tak nejak vo vlastnom blate, tak som si povedal, že sa pozriem zas na čínske spoločnosti a technológie, ktorí si ešte musia prejsť obdobím, než si pôjdu navzájom plne po krku.

Ako by sa dal charakterizovať stav:

  • čínska vláda má podiel a kontrolu vo všetkých podnikoch - keď sa im niekto znepáči, tak ho odstránia z vedenia (Jack Maa) alebo uvalia drsné opatrenia (Ant Capital)
  • stále je kopa “západných” technológií, ktoré sa dajú skopírovať a nepotrebujú si navzájom šliapať na vtáka. Stále je to “my” vs. “oni”
  • zároveň vymáhateľnosť práv v Číne zvonku nefunguje. Iba keď sa to hodí vláde a väčšinou len niečo nasľubujú a nesplnia (zabudnite na patenty, problém s falošnými značkami)
  • ale vlastný vývoj si patentujú na západe - EÚ, Kórea, USA (5G) - aby bolo jasné, musia ak chcú predávať na západe/po svete, inak by ich rozsekali západné spoločnosti a nedoplatili by sa, prípadne by ich vytlačili z trhu
  • priemyselná špionáž je normálna (Huawei)
  • taká Alibaba vyrástla na open source + vlastných aplikáciách
  • domáci trh je obrovský na uživenie mnohých firiem
  • v AI sú údajne 30 rokov napred
  • ignorujú pravidlá o súkromí, svoje AI trénujú na dátach z TikToku

Obecne mi celá situácia príde nefér, ale zároveň mi je to z veľkej časti jedno. Nech si európske a západné firmy užijú problémy s nerovnou konkurenciou, ktorá používa ich nástroje na ovládnutie trhu. Beriem to ako karmu.

Zároveň v minulosti sa opakovane vyrovnávali poznatky medzi časťami sveta - už od abecedy a čísiel, po strelný prach, papier a textil. Aj USA vykradli, čo sa dalo, známe je ukradnutie plánov na stroje na spracovanie bavlny od Británie. Japonsko? Kópie elektroniky po druhej svetovej. Južná Kórea začínala v 90tkach tiež všelijako. Aj keď sa mi nepáči priemyselná špionáž, princíp za tým úplne chápem.

Kto z nás sa nenaučil väčšinu vecí tým, že niečo najprv nekopíroval a nenapodoboval, než získal dosť znalostí, že už si to mohol kultivovať sám?

Neviem, či čínski výrobci ovládnu západné trhy, ale už teraz zaberajú značnú časť trhu - hlavne hocičo, čo má v sebe elektroniku. Väčšina známych značiek sa pohybuje na úrovni dobré az uchádzajúce. Ale naprostá väčšina výrobkov od čínskych výrobcov je odpad. Noname alebo neznáme značky sú úplne tragické. Súčiastky pre vodovod zúfalé. Bohužiaľ sa často u nás v kamenných obchodoch nedá zohnať niečo lepšie (tu možno kecám, už dlho som neurobil prieskum).

Tiež sa objavujú čínske monopoly alebo duopoly, čo sa mi prestáva páčiť, lebo dokážu upadnúť do limba a vysokých cien oveľa skôr (ehm, wifi routre s 2MB ROM a 16MB RAM za 20 eur, s mobilami to začína byť všelijaké a midrange ide od 350 eur). Zatiaľ sa dajú zohnať kvalitné veci po rôznych eshopoch, ale tá základná úroveň je v niektorých častiach trhu zúfalá.

Nie som si istý, ako to dopadne. Zatiaľ je čínska pozícia vyrábať pre svet, čo sa dá. Ale zároveň stále napreduje ich proces na technologickú nezávislosť a celkom sa im darí. Už majú vlastné procesory a grafické karty, ale čiastočne továrne na čipy. Keď dokážu povyrábať počítače na úrovni 2012, tak sú v podstate za vodou. Väčšina ľudí používa počítač na kancelárske úlohy a na prehliadanie webu a na to stačia aj staré Athlony X4 alebo Sandy Bridge.

Na druhú stranu je tu vojna na Ukrajine a v podstate patria do inej sféry vplyvu než západ a čoraz viac sa myšlienkovo oddeľujú a príde mi, že upadajú do čoraz väčšej tyranie. Známe sú pracovné doby 996 (09-21, 6 dní v týždni) alebo 007 (no, stále). Čo sa stane s vyhorenými ľudmi? Čo sa stane, keď im dôjde čerstvé mäso na mletie v takom šialenom mlynčeku?

Add Comment