Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license Attribution-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)copy! share!
posted at 13. Nov '20

Apple prestupuje na architektúru ARM

Pár dní dozadu mal Apple prezentáciu s návzom “One More Thing”, kde uviedli MacBook Air a dokonca aj MacBook Pro s ARM procesormi M1 namiesto x86. Doteraz procesory dostávali od Intelu a teraz si ich navrhujú sami a dávajú vyrobiť - do 7nm v TSMC a teraz tie nové 5nm u Samsungu. Je to zaujímavá situácia, kde integrácia vlastných dizajnov sa im vyplatí viac, než milión hotových riešení od subdávateľov.

Čo tým vlastne získajú? Apple je mega veľká firma s mega veľkými zárobkami. Majú dosť voľných zdrojov na to, aby si to spočítali a utiahli vlastný vývoj na roky dopredu. Už predtým Apple, v 2006, odišiel od IBM PowerPC k Intelovému x86. Vraví sa, že kvôli tomu, že IBM nestíhalo dodávať čipy a celkovo zanedbávalo Apple. Tiež PowerPC čipy neboli technologicky úplne špička čo sa týka spotreby. PowerPC architektúra stále žije v Power ISA a napríklad v čipoch POWER8 a POWER9.

A teraz od Intelu k svojim procesorom založených na ISA (inštrukčná sada) ARM, ale dizajn si Apple robí sám. Iné spoločnosti si zvyknú licencovať už predpripravené jadrá priamo od Armu (spoločnosť, ktorá vlastní ISU a zároveň dizajnuje na jej základe čipy). Exynosy od Samsungu mali donedávna tiež vlastný dizajn, ale po toľkých drámach, čo sa už vlečú roky, ako sa ľudia sťažujú na to, že Exynosy majú nižší výkon a väčšiu spotrebu naž Snapdragony od Qualcommu (v Galaxy S10, S20), tak Samsung si normálne licencoval nové stock jadrá od Armu. Aj MediaTek si licencuje stock jadrá. Ostatní výrobci ako Spreadtrum, Allwinner, AmLogic či Rockchip sú irelevantní.

Ešte donedávna (2017) používali PowerVR grafiky od Imagination Technologies, ale už pár rokov majú svoje. Rešpekt, že si dokázali naťahať ľudí a vytvoriť vlastné grafiky. Na druhú stranu tlačia ich to jebnuté Metal rozhranie a na Macoch sa nehráva (ja som sa hrával Zaklínača 1, kým neodstránili podporu 32-bit zo systému…ale aj Starcraft 2, Dota 2 či League of Legends, kým ma nedožralo to večné sekanie sa a hrávam sa na veľkom počítači).

Čo ostatné veci ako IO, USB, PCI Express a ostatné veci? Netuším.

Špekuluje sa o viacero dôvodov prechodu. Že Intel nestíhal dodávať procesory (už to začalo tak tri roky dozadu). Intel je stále na svojom vytunenom 14nm procese, kdežto svet sa posunul na 7nm a 5nm výrobný proces. Jasné, zrovnávať Intelový a proces od TSMC alebo Samsungu sa úplne nedá. Ale stále im nevyšiel prechod na 10nm. Napriek tomu má Intel rekordné zisky a nestíha vyrábať. Dokonca začali vyrábať staršie procesory, ktoré uz boli EOL. Koho trápi teraz nejaký výkon. Už 8 rokov starý procesor má dosť výkonu na kancelárske veci. Ale celkovo je Intel už dlhšie v chaose, co sa zmenilo vedenie - tu je video od bývalého inžiniera Intelu, kde popisuje aký nastal chaos po odídení Otelliniho (ak som dobre rozumel). Skylake mal milión bugov a objavili sa Meltdown a Spectre.

Ako….myslím, že ušetria dosť vzhľadom na to, že sa predáva 40 miliónov iPhonov štvrťročne a MacBookov okolo 4,2 miliónov za štvrťrok. Stále ale musia platiť licenčné poplatky Armu a určite aj Imaginationu za duševné vlastníctvo, ale ušetria za licencie za každý vyrobený čip. Aspoň sa zvyklo, teraz to má Armflexibilnejšie. Ale hlavne budú mať svoje výtvory, maximálna kontrola, maximálna zodpovednosť. Ako človek s miernym NIH syndrómom to úplne chápem.

Ale do armového MacBooku nepôjdem. Nie kvôli Armu, ale kvôli tej uťahujúcej sa slučke okolo krku. Chcem sa vyvliecť, kým sa dá. 2020 verzia ešte pár rokov poslúži a dovtedy snáď niekto vyrobí dobrý notebook.

Kde prejde Apple ďalej, keďže Arm bol predbežne kúpený nVidiou? RISC-V?

(Linus Torvalds ukáže prostredný prst a zahlási “Fuck You nVidia”)

Add Comment