Mind Dump, Tech And Life Blog
written by Ivan Alenko
published under license CC4-BY
posted at 21. Sep '22
last updated at 26. Nov '22

Ako si udržať technologickú dominanciu

Stať sa prostredníkom medzi obchodmi a zákazníkmi

https://arstechnica.com/tech-policy/2022/03/google-hijacked-millions-of-customers-and-orders-from-restaurants-lawsuit-says/

Google vytvoril falošnú kartu a webovú stránku reštaurácie, ale aj taký Grubhub zadával falošné reklamy s telefónnym číslom do ich telefónneho centra bez ich vedomia a brali si províziu.

Rozdeľte si trh, ale iba s rovnako veľkým hráčom

https://www.theverge.com/2022/3/11/22972384/eu-uk-antitrust-investigation-google-meta-facebook-jedi-blue-adtech-deal

Kým v článku je dosť málo informácií, z uniknutých emailov vyplávalo, že Google sa zároveň s Facebookom dohovoril, že oni zostanú u seba a nebudú sa tlačiť von a oni sa nebudú tlačiť dnu v reklamnej oblasti.

Podvoľ sa tajným službám alebo policajným zložkám

Google poskytol prístup FBI do emailu zakladateľky Sci-Hubu Alexandry Elbakyan a dal o tom vedieť až o dosť neskôr. Klasické používanie gag orderov. Aby bolo jasné, každá americká spoločnosť musí dať prístup k dátam. Aj zo švajčiarskeho Protonmailu vyrazili nejake IPčky, keďže ostatok je šifrovaný.

Boli pokusy dostať od Signalu kompletné prepisy správ a informácie o užívateľovi. Posledný pokus je z 2021, čo znamená, že pochopili, že moc toho nedostanú, lebo ako vravel v prednáške Moxie, majú len dátum registrácie a tuším IP adresu. Stále by som si dával pozor.

Podvoľ sa vláde alebo vládnym orgánom

2022 - https://entrackr.com/2022/11/exclusive-indian-isps-we-already-give-govt-full-access-to-web-traffic/

Indickí ISP dali vláde plný prístup ku webovej prevádzke.

“All ILD [international long distance] and ISP [internet service provider] licensees are mandated to connect their systems to the CMS [Centralized Monitoring System] facility,” and “law enforcement agencies are provided facility for on-line and real-time monitoring of traffic,” the Internet Service Providers Association of India said in a filing with the Department of Telecommunications obtained by Entrackr under the RTI Act.

2008 - https://en.wikipedia.org/wiki/Room_641A

Podobne v minulosti existovala miestnosť 641A, kde sa preosievala internetová prevádzka AT&T.

2022 - https://news.ycombinator.com/item?id=33545508

Ruský úrad pre kontrolu komunikácií Roskomnadzor rozosiela oficiálne právne žiadosti o cenzúru aj západným entitám. Programátor vytvoril stránku na zrkadlenie Telegramových kanálov a v tomto prípade žiadali o zablokovanie zobrazovania informácií kanálu, ktorý uverejňuje novinky z Rusko-Ukrajinského konfliktu. Samozrejme Roskomnadzor to na území Ruskej federácie zablokuje bez problémov.

The type of violation associated with the webpage was as follows: “contains appeals to mass riots, extremist activities, participating in mass (public) events held in violation of the established order unreliable socially significant information disseminated under the resemblance of reliable messages, which creates a threat of harming life and (or) the health of citizens, property, as well as the threat of mass public disorder of the threat to sabotage livelihood facilities, transport or social infrastructure, credit institutions, energy facilities, industry or communications; information materials of foreign or international non-governmental organisations whose activities were considered to be undesirable in the territory of the Russian Federation”

2022 - https://www.pcmag.com/news/nordvpn-actually-we-do-comply-with-law-enforcement-data-requests

Aj nad VPN službami sa týči vždy tieň pochybností - https://nordvpn.com/blog/how-nordvpn-protects-the-privacy-of-its-customers/. Užívateľ musí veriť, že VPN je naozaj bez logov a všetko, čo dostane vláda je email a jeho platobné údaje (ak platí platobnou kartou). Na druhú stranu exsitujú aj pochybnejšie VPN, ktoré sa neriadia ničím, ale dá sa im naozaj veriť, že sú bez logov a nerobia potajomky niečo škaredé?

A potom je tu možnosť, že taký Nord VPN prevádzkuje CIA alebo iná tajná služba ako návnadu (honeypot):

Nevravím, že netreba bojovať proti kriminálnikom, ale treba mať na vedomí, že to je len časť ľudí, ktorých chcú identifikovať a pozbierať dôkazy.

Add Comment

Comments (1)

xHire
2022-10-24 22:11:14 UTC
Ad gag orders: Každá společnost samozřejmě může takový příkaz napadnout u soudu a požadovat právo svého zákazníka informovat. Málokterá to ale udělá (kromě jiných věcí to stojí i peníze, že jo).